< Terug naar vorige pagina

Project

Eosinofiele oesofagitis (EoE) bij kinderen: analyse van de remissie-aantallen en de levenskwaliteit van kinderen met EoE behandeld in UZ Leuven volgens de ped-EoE richtlijnen 2020.

beschrijving
Eosinofiele oesofagitis (EoE) is een chronische aandoening van de slokdarm die wellicht le-venslange behandeling vraagt. Het aantal kinderen met EoE stijgt voortdurend. Behandeling in eerste lijn is vaak PPI maar bij falen wordt volgens de meest recente richtlijnen de mogelijkheid tot lokale behandeling met steroiden naast de mogelijkheid tot behandeling met dieet geplaatst. Dit dieet kan bij onvoldoende effect trapsgewijs toenemen tot de “klassieke zes: melk, tarwe, kippenei, soja, pinda/boomnoten, vis/schaaldieren” en wordt step-up dieet ge-noemd of kan bij goed effect trapsgewijs afgebouwd worden van bovenstaande zes naar de eventuele culprits en wordt dan step-down dieet genoemd. Evaluatie van effect gebeurt door eosinofielenkleuring op biopsie, naast evaluatie van symptoomscore. De kinderen met EoE ondergaan dus initieel vaak om de 8 weken gastroscopie met biopsie en nadien meestal nog jaarlijks. Deze aanpak (naast het vaak restrictieve dieet) heeft een belangrijk effect op de kwaliteit van leven van deze kinderen.

doelstelling(en)
Met deze studie wensen we enerzijds in kaart te brengen welke keuzes binnen bovenstaande mogelijkheden meestal in UZ Leuven door ouders-kinderen en artsen samen worden gemaakt, wat het effect hiervan op de histologische remissies is en wat de impact hiervan is op de kwaliteit van leven bij de kinderen. Dit laatste aan de hand van gevalideerde ped-EoE QoL scores.

Datum:25 aug 2020 →  31 dec 2023
Trefwoorden:eosinofiele oesofagitis, kinderen, levenskwaliteit, remissie, dieet
Disciplines:Allergologie