< Terug naar vorige pagina

Project

Geavanceerd onderzoeks- en opleidingsnetwerk op het gebied van voedselkwaliteit, -veiligheid en –beveiliging (FOODTRANET). Opkomende chemicaliën in nieuwe voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.

Het specifieke project dat aan UA (Opkomende chemicaliën in nieuwe voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong) zal worden ontwikkeld, is gericht op het identificeren van opkomende chemicaliën in nieuwe voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong met behulp van niet-doelgerichte en verdachte screeningmethoden. In eerste instantie zullen geschikte workflows voor niet-doelwit screeningmethoden op basis van vloeistofchromatografie en hoge-resolutie massaspectrometrie, met inbegrip van het opzetten van een databank van chemische stoffen, worden ontwikkeld en geharmoniseerd voor de identificatie van opkomende chemische stoffen die aanwezig zijn in (nieuwe) voedingsmiddelen (jaar 1). Met behulp van deze methoden zullen verschillende nieuwe voedingsmiddelen worden onderzocht op de aanwezigheid van nieuwe chemicaliën: voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong voor menselijke consumptie (zeevruchten, eetbare insecten, bijenkorfproducten, plantensupplementen en andere) (jaar 2). Vervolgens zullen de prestaties van de analyseplatforms en de gegenereerde databanken met opkomende chemicaliën kritisch worden beoordeeld met behulp van chemometrische verwerking van gegevens. De resultaten van de statistische analyse zullen worden gecombineerd met de beschikbare informatie over de voedselproductie om verschillen en overeenkomsten in de patronen van nieuwe chemische stoffen tussen de verschillende betrokken landen vast te stellen (jaar 3). Deze informatie kan vervolgens worden doorgegeven aan de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) om te beoordelen of het nodig is deze nieuwe chemische stoffen op te nemen in regelmatige monitoringsystemen
Datum:1 dec 2020 →  30 nov 2022
Trefwoorden:MASSASPECTROMETRIE
Disciplines:Analytische scheidings- en detectietechnieken, Instrumentele methoden, Analytische toxicologie