< Terug naar vorige pagina

Project

Cadmium biobeschikbaarheid en blootstelling als gevolg van chocoladeconsumptie: een nutritionele studie

In 2019 voerde de EU limieten in voor cadmium (Cd) in chocolade. Deze hebben een groot effect op de Zuid-Amerikaanse cacaoindustrie, aangezien hun cacao van nature meer Cd bevat. De basis van deze wetgeving is een risico-analyse welke aantoonde dat kinderen die regelmatig chocolade consumeren de toelaatbare Cd inname overschrijden. Hierbij werd aangenomen dat Cd in chocolade even biobeschikbaar is als in andere voeding. Het voorgestelde project heeft als doel deze aanname te testen door in vivo Cd biobeschikbaarheid van chocolade te meten t.o.v andere voeding. Zo wordt er nagegaan of cacao consumptie effectief de Cd blootstelling en absorptie verhoogt. Eerst wordt de Cd blootstelling van de Belgische populatie berekend, met specifieke nadruk op sterk blootgestelde individuen. Hierna wordt de op- en inname van Cd vergeleken voor een testgroep (regelmatig donkere chocolade consumptie met hoge Cd) en een controle groep (lage chocolade consumptie). Cadmium in gedupliceerde maaltijden en in bloed wordt gemeten, waaruit de relatieve Cd biobeschikbaarheid wordt geschat. Tenslotte wordt een dual-stable Cd isotope tracer ratio methode ontwikkeld om gastro-intestinale Cd absorptie te meten in testmaaltijden met of zonder donkere chocolade. Dit onderzoek kan de Cd risico-analyse en de risicoperceptie in de chocoladesector beïnvloeden. Deze studie wordt uitgevoerd in samenwerking met een partner voor isotoopanalyse (UGent) en een partner (KU Leuven) gespecialiseerd in voedselstudies.

Datum:25 okt 2020 →  16 mei 2022
Trefwoorden:cacao, cadmium, bioavailability
Disciplines:Toxicologie en toxinologie niet elders geclassificeerd, Levensmiddelenchemie, Milieugezondheidszorg en veiligheid, Voeding in het kader van volksgezondheid, Epidemiologie
Project type:PhD project