< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar het humaan mycoboloom door het samenbrengen van grootschalige epidemiologische en mechanistische poly-omic designs (HUMYCO)

Mycotoxinen zijn toxische secundaire metabolieten van schimmels, ze worden aanzien als meest gevaarlijke voedingscontaminanten met betrekking tot chronische toxiciteit, en kunnen mogelijks bijdragen aan een diversiteit aan schadelijke gezondheidseffecten bij mensen. Mycotoxinen zijn helaas alomtegenwoording in onze dagelijkse voeding. De chronische lage-dosis inname van meerdere mycotoxinen wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van humane carcinomen. HUMYCO verwijst naar een uniek, holistisch en multi (cross)-disciplinair onderzoeksveld, gericht op het volledig onderzoeken van het humaan mycoboloom door grootschalige epidemiologische en mechanistische designs te verenigen met behulp van een poly-omic benadering. De focus ligt op het genereren van nieuwe, door hypothesen aangestuurde inzichten in de rol van blootstelling aan meerdere mycotoxinen in de etiologie van humane carcinomen. Het vermogen om nauwkeurige blootstellingsbeoordelingen van mycotoxinen uit te voeren op individueel niveau is vereist om de potentiële gezondheidsgevolgen bij mensen volledig te begrijpen. Om deze reden zullen biomarkers van mycotoxines voornamelijk in vitro worden geïdentificeerd en gevalideerd met behulp van humane interventiestudies door opheldering van menselijke mycotoxicokinetische profielen. De aard en omvang van de associaties tussen geschatte externe en interne blootstelling aan multipele mycotoxinen via de voeding en zich ontwikkelende carcinomen zullen worden onderzocht door middel van grootschalige epidemiologische bio-cohorten, zowel in Europa als in Afrika. Om de mogelijke associatieve mycotoxine-geïnduceerde kankerontwikkeling verder te ontwarren, zullen causale relaties worden geverifieerd door middel van een innovatieve mechanistische arm die geavanceerde technologieën toepast. HUMYCO draagt bij tot humane gezondheidspreventie door de identificatie van specifieke kankerrisico's die verband houden met blootstelling aan meerdere mycotoxinen in onze voeding.

Datum:1 dec 2020 →  Heden
Trefwoorden:biomerkers, kanker, voedselveiligheid, Afrika, mycotoxinen, Europa
Disciplines:Biomarker ontdekking, Kankerepidemiologie, Laboratoriumgeneeskunde niet elders geclassificeerd, Kankerpreventie, Mycologie, Biomarker evaluatie, Gezondheidswetenschappen niet elders geclassificeerd, Klinische toxicologie