< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar het verband tussen energie en voedselzekerheid, en de gevolgen voor het levensonderhoud in ontwikkelingslanden

Voorzien in veilig en voedzaam eten is sterk afhankelijk van de toegang tot energiebronnen, zoals kookbrandstof, licht en verwarming. De toegang tot groene energie blijft een van 's werelds grootste uitdagingen. Energie draagt bij aan voedselzekerheid, maar arme, rurale huishoudens zijn meestal afhankelijk van traditionele brandstoffen om te kunnen koken en verlichten, wat een belangrijke impact heeft op klimaat en gezondheid. Verschillende studies hebben het belang van energie voor voedselproductie en –consumptie reeds aangetoond, maar hoe dat de toegang tot groene energie een impact heeft op de voedselzekerheid van huishoudens is nog niet empirisch onderzocht. Dit onderzoek tracht tot het beter begrijpen en evalueren van de directe en indirecte links tussen energie en voedselzekerheid, alsook van de impact op het welzijn van rurale huishoudens in Sub Sahara Afrika. Ik gebruik paneldatavan een gezinsstudie in Ethiopië om de determinanten van energieconsumptie te analyseren. Ook onderzoek ik het effect van energiezekerheid op de ontwikkeling van rurale huishoudens. Voor deze ontwikkelingseffecten kijk ik naar voeding, niet-agrarisch inkomen, gezondheid en arbeidsallocatie binnen het huishouden. ik hou rekening met het verschil in impact tussen mannen en vrouwen.
De resultaten van dit onderzoek zullen beleidsmakers aanmoedigen om systematisch de interacties, synergiën en afwegingen tussen energie en voeding in rekening te brengen, iets wat tot nog toe niet vaak werd gedaan.

Datum:1 okt 2020 →  Heden
Trefwoorden:food security, energy security, rural development
Disciplines:Economische ontwikkeling, Gezondheids-, onderwijs en welvaartseconomie, Huishoudelijk gedrag en familieorganisaties, Landbouw- en natural resource economie, milieu- en ecologische economie