< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar de moleculaire basis van het microbiële wijn-terroir: van wijngaardbodem tot hoogkwalitatieve wijn

Een consortium van micro-organismen aanwezig in het wijnbouwecosysteem (bodem, gewassen, wijnstokken en hun druiven,...), of het 'wijnbouw microbioom', heeft een grote invloed op de smaak van het druivensap, en dus op de kwaliteit van de wijn. Er wordt gesuggereerd dat deze micro-organismen geassocieerd zijn met specifieke wijngaarden, en bijdragen aan het terroir van de wijn. Tot nu toe is onze kennis van de interacties tussen druivensap en wijnstok microbioom nog beperkt. Door het gebruik en de combinatie van innovatieve instrumenten zoals metagenetics, metagenomics en transcriptomics kan de samenstelling en dynamiek van de microbiële gemeenschappen in detail worden gekarakteriseerd. Daarnaast zal genomics helpen bij het bepalen van specifieke aanpassingen van de microbiële leden van de wijngaard, en zo hun valorisatiepotentieel evalueren. Deze studie zal leiden tot een beter begrip van het terroir-effect, en de rol van micro-organismen.
Datum:1 okt 2020 →  30 sep 2022
Trefwoorden:microbial wine terroir
Disciplines:Analyse van next-generation sequence data, Microbiomen