< Terug naar vorige pagina

Project

De efficiëntie van recent ontwikkelde genotypes en bodem organisch materiaal om landbouwgraslanden te beschermen tegen meer persistenter weer.

Recente observaties tonen aan dat persistentie in weerspatronen toeneemt in Europa. Gemiddeld weer wordt geleidelijk aan vervangen door een sequentie van ongewoon lange, afwisselende droge en natte periodes. Deze verschuiving in het klimaatregime heeft waarschijnlijk verregaande effecten voor landbouwgraslanden, die belangrijke ecosysteemdiensten leveren aan de Vlaamse economie en samenleving. Recent ontwikkelde droogte-resistente grassoorten in combinatie met verhoogde concentraties aan bodem organisch materiaal tonen potentieel om grasland productie te stabiliseren en verhogen in een fluctuerend klimaat. De interacties tussen deze genotypes, bodem en meer persistent weer zijn echter nog niet onderzocht. Door fundamentele causale verbanden bloot te leggen, wil dit onderzoek duurzame oplossingen bieden die de weerbaarheid van landbouwgraslanden verhoogt in tijden van klimaatverandering.
Datum:1 nov 2020 →  Heden
Trefwoorden:KLIMATOLOGISCHE EXTREMEN, KLIMAATADAPTATIE, GRASLANDEN, KLIMAATVERANDERING
Disciplines:Plantenecologie, Bodemwetenschappen, uitdagingen en vervuiling niet elders geclassificeerd, Gewaswetenschappen, Duurzame landbouw
Project type:Samenwerkingsproject