< Terug naar vorige pagina

Project

REMOTE: De toegevoegde waarde van mobiele technologie voor het vroegtijdig detecteren van voorkamerfibrillatie in het zorgpad van cryptogene beroerte patiënten (R-11203)

Cryptogene beroerte en tijdelijke ischemische aanval (TIA) patiënten weten bij ontslag niet wat de oorzaak was en omvatten 25-30% van alle beroerte en TIA patiënten. Een grote risicofactor voor beroerte en TIA die vaak gemist wordt, is voorkamerfibrillatie (VKF). VKF-gerelateerde beroertes hebben een hoge last voor de patiënt en de gezondheidszorg. Bovendien is een terugkerende beroerte een groot probleem bij 9% van de patiënten na zes maanden, en 14-21% na twee jaar. Het risico van VKF kan verminderd worden door orale anticoagulantia (OAC). VKF moet echter minstens 30 seconden gedocumenteerd worden om te mogen starten met OAC. Implanteerbare hart monitors (ICMs) zijn de state-of-the-art doordat ze gedurende drie jaar continu het hartritme monitoren, maar, door hun hoge kost en invasieve aard, worden ze onderbenut. Mobile health (mHealth) kan een haalbaar alternatief vormen om het risico op beroerte herval door VKF te verminderen. In dit project wordt er onderzocht wat de toegevoegde waarde van mHealth is in het zorgpad voor het vroegtijdig detecteren van VKF bij cryptogene beroerte patiënten. Hiervoor zal de visie op mHealth bij opvolging onderzocht worden. Verder zullen de detectie van VKF met mHealth en de geassocieerde kosten bepaald worden. Ten slotte, zal de risicostratificatie dat het zorgpad kan verbeteren, beschreven worden. Op die manier kan dit nieuwe proof-of-concept zorgpad leiden tot een betere behandeling en minder herval, patiënt morbiditeit en mortaliteit.
Datum:1 feb 2021 →  31 jan 2024
Trefwoorden:Cardiovasculaire ziektes
Disciplines:Cardiologie, Vasculaire ziekten, Gezondheidseconomie, Gebruik van medische apparatuur, Diagnostiek niet elders geclassificeerd