< Terug naar vorige pagina

Project

Innovatieve technologische, organisatorische en sociale oplossingen voor een EERLIJKer zuivel-, groente- en fruitwaardeKETEN. (FAIRCHAIN)

FAIRCHAIN ​​speelt in op de groeiende behoefte aan een significante transformatie van de huidige voedselsystemen door concurrerende alternatieven voor de tussenliggende voedselketen te ontwikkelen die zijn aangepast aan kleine en middelgrote spelers. FAIRCHAIN ​​heeft specifiek tot doel: -De opkomst te bevorderen van innovatieve tussenliggende voedselwaardeketens die de schaalvergroting ondersteunen van kleine en middelgrote actoren die worden geconfronteerd met een niet-duurzaam conventioneel dominant agrovoedingssysteem. Dit vereist specifieke technologische, organisatorische en sociale innovaties, evenals aanpassingen aan regelgeving en beleid om voedsel op een eerlijke en duurzame manier op grote schaal te leveren. -Inspireren en aanmoedigen van grotere actoren om conventionele voedselwaardeketens te verkleinen en beter in te spelen op de groeiende behoefte van consumenten om lokale hoogwaardige en veilige producten te consumeren. De opkomst van tussenliggende voedselwaardeketens zou druk moeten uitoefenen op dominante actoren, waardoor ze gedwongen worden zich aan te passen aan de beste praktijken wat betreft het bieden van kansen aan lokale leveranciers en het verzekeren van een rechtvaardige verdeling van kosten en baten. Het hoofddoel van FAIRCHAIN ​​is het testen, piloot en demonstreren van recent ontwikkelde technologische, organisatorische en sociale innovaties, een verschuiving naar TRL7 realiseren en kleine en middelgrote actoren in staat stellen om de productie van betaalbaar voedzaam voedsel op te schalen en uit te breiden in concurrerende intermediaire voedselwaardeketens. FAIRCHAIN ​​richt zich op de zuivel- en groenten- en fruitsector, die een strategische economische positie in Europa innemen. Beide zijn geneigd om een ​​grote verscheidenheid aan innovaties te integreren, beantwoorden aan een toenemende vraag van de consument naar voedzaam en gezond voedsel en moeten de uitdaging aangaan om op duurzame wijze bederfelijke goederen aan de consument te leveren. FAIRCHAIN ​​houdt rekening met de hele waardeketen. Er wordt meer aandacht besteed aan de stappen na de oogst dan aan de productiestap zelf, omdat de onevenwichtigheden in de macht die ontstaan ​​in de marktverhoudingen voornamelijk worden toegeschreven aan de toenemende concentratie in de verwerkende en detailhandel in conventionele voedselvoorzieningsketens.

Datum:1 nov 2020 →  Heden
Trefwoorden:aseptisch afvullen, bedrijfsmodel, verpakkingstechnologie
Disciplines:Voedseltechnologie, Voedselmicrobiologie, Voedselverpakking, -conservering en -veiligheid