< Terug naar vorige pagina

Project

Toegang tot Europese fundamentele rechten voor de nationale rechter: een analyse van Nederlandse, Duitse en Belgische rechtspraak in overleveringsbeslissingen onder het EAB en de Dublin Verordening

In de laatste decennia is de Europese Unie een prominente rol gaan spelen op het gebied van mensenrechten. Dit heeft impact op partijen die procesvoeren voor mensenrechten, aangezien het gebruik van Unierecht en de toegang tot het Hof van Justitie een mogelijkheid, en in sommige gevallen noodzaak, is geworden. Deze scriptie neemt een ‘legal mobilisation’ perspectief en bestudeert het vermogen van procederende partijen om een mensenrechtenclaim voor het Hof van Justitie te brengen via de prejudiciële procedure. Specifiek richt de scriptie zich op de beslissing van nationale rechters om een vraag al dan niet door te verwijzen naar het Hof van Justitie. Deze beslissing is van groot belang voor procederende partijen, aangezien hun toegang tot het Hof van Justitie ervan af hangt. Daarnaast is nog niet eerder bestudeert hoe de besluitvorming van een nationale rechter wordt beïnvloed door de mensenrechtencontext van een vraagstuk.

Als case study wordt procesvoering in zaken omtrent wederzijds vertrouwen gebruikt (in relatie tot het Europees Arrestatie Bevel en de Dublin Verordening). Van drie landen (Nederland, Duitsland en België) worden rechtszaken waarin prejudiciële vragen werden gesteld en rechtszaken waarin geen prejudiciële vragen werden besteld bekeken. Daarnaast worden interviews gevoerd met betrokken rechters. De uitkomst van het onderzoek zal van praktische relevantie zijn voor procederende partijen die hun strategie willen aanpassen om hun kans op toegang tot het Hof van Justitie te vergroten. Daarnaast wordt inzicht gegeven in de perspectieven van nationale rechters op de rol van het Unierecht en het Hof van Justitie in arbitrage over mensenrechten.

Datum:15 okt 2020 →  Heden
Trefwoorden:Fundamental Rights, European Union
Disciplines:Europees recht, Mensenrechtenwetgeving
Project type:PhD project