< Terug naar vorige pagina

Project

Opslag van energie en energiesystemen in NWE - STEPS (STEPS)

Toename van investeringen in hernieuwbare energie creëren behoefte aan energieopslagoplossingen. Massaproductie oplossingen voor opslag zijn niet afgestemd op de behoeften van lokale marktsegmenten, bv. woningbouw, lokale energiegemeenschappen, bedrijvenparken. De voorgestelde user cases in STEPS hebben voordeel bij op maat gemaakte opslagtechnologieën, nieuwe technologieën of andere businessmodellen (bv. Storage-as-a-Service). Innovatieve energieopslagproducten blijven steken op TRL5/6 door barrières, zoals gefragmenteerde wetgeving, beperkte toegang tot pilootsites en niet bewust zijn van eindgebruikers voor de voordelen van energie-opslagsystemen.
In STEPS zullen bedrijfsondersteunende en kennispartners de concurrentiepositie van de aanbieders van innovatieve opslagsystemen binnen de NWE zone versterken d.m.v. een gebruikersgerichte en vraag gestuurde aanpak om dergelijke opslagsystemen dichter bij de markt te brengen onder meer door op maat gemaakte piloot installaties. Deze activiteiten omvatten, naast het adviseren van lokale KMO’s, die zich willen toespitsen op energieopslag, bij het betreden van nieuwe markten in NWE ook het creëren van markt potentieel in NWE voor energie-opslagoplossingen door in te spelen op de behoeften van eindgebruikers en het vergroten van het bewustzijn van de aanbieders. Een ondersteuningsprogramma zal worden geïmplementeerd om eindgebruikers te verbinden met aanbieders van e-opslagoplossingen aan de hand van een trainingstool om hun vraag voor e-opslag te modelleren.
Het specifieke aandeel van de onderzoeksgroep EELab/Lemcko van UGent is tweeledig. Binnen het project wordt er in eerste instantie gewerkt aan het bepalen van de meest geschikte opslagoplossing in functie van zowel het belastingsprofiel als de opbrengst van de (al dan niet aanwezige) hernieuwbare energiebron. Dit wordt vertaald in een roadmap voor de optimale bepaling van het benodigde opslagsysteem en het maken van de juiste keuze daarvoor. Daarnaast zal een softwaretool worden ontwikkeld om de juiste dimensionering van een opslagsysteem te maken in functie van het dynamisch verbruiksprofiel, al dan niet met inbegrip van een hernieuwbare energiebron. De software tool zal ook de benuttingsgraad van het opslagsysteem berekenen, om zo de financiële haalbaarheid van dergelijke investeringen te bepalen. De aanwezige testinfrastructuur (https://www.ugent.be/ea/eemmecs/lemcko/nl/onderzoek/netemulator) binnen EELab/Lemcko laat toe deze als demonstratie- en trainingseenheid te gebruiken om de impact van opslagsystemen op een installatie na te bootsen op realistische schaal.

Datum:3 apr 2020 →  2 sep 2023
Trefwoorden:opslag
Disciplines:Andere ingenieurswetenschappen en technologie niet elders geclassificeerd