< Terug naar vorige pagina

Project

Hypoxie-geïnduceerde metabole veranderingen als target in multipel myeloom om drug resistentie te overwinnen. (FWOTM970)

Multipel myeloom is een kanker die gekenmerkt wordt door de opeenstapeling van plasmacellen in het beenmerg (BM). Het is een ongeneeslijke ziekte door de ontwikkeling van drug resistentie, waarin zowel de BM micro-omgeving (die hoofdzakelijk bestaat uit BM stromale cellen (BMSCs)) als de lage zuurstofwaarden (=hypoxie) een belangrijke rol in spelen. Om nieuwe targets te
identificeren, zal ik onderzoeken welke metabole veranderingen door hypoxie worden geïnduceerd in de kankercellen, maar ook in andere celtypes die zich in de BM micro-omgeving bevinden, aangezien beide componenten sterk met elkaar interageren.

Deze studie bevat volgende doelen: (1) Onderzoeken hoe een hypoxische omgeving gestoorde metabole pathways beïnvloedt, (2) Onderzoeken welke veranderingen BMSC-afkomstige hypoxische exosomen in MM-cel metabolisme teweegbrengen en vice-versa, (3) Metabole pathways targeten als nieuwe therapie om drug resistentie te overwinnen. De ceramide, proline en glutamine pathways zullen worden onderzocht. Experimenten worden voornamelijk in vitro uitgevoerd op humane en muis cellijnen, en worden bevestigd op patiëntenstalen en in vivo op muizen. Dit onderzoek zal bijdragen aan de huidige state-of-the-art over hoe drug resistentie ontwikkeld en geblokkeerd kan worden, alsook metabole veranderingen identificeren die nieuwe targets voor therapie kunnen vormen. Ik streef om ten minste één potente metabole inhibitor te identificeren die drug resistentie verminderd.
Datum:1 okt 2019 →  31 jan 2024
Trefwoorden:Multiple Myeloma, hypoxic BM, metabolic changes
Disciplines:Cellulaire signaaltransmissie, Hematologie, Cellulaire interacties en extracellulaire matrix, Kankerbiologie, Kankertherapie