< Terug naar vorige pagina

Project

Analyse van mogelijke oplossingen voor toekomstige uitdagingen bij de verlening van langdurige zorg aan ouderen – resultaten uit Duitsland

Wereldwijd worden landen geconfronteerd met een vergrijzende samenleving, waarbij het aandeel oudste ouderen bijzonder snel groeit. Hoewel de toenemende levensverwachting een reden is om te vieren, brengt het ook economische uitdagingen met zich mee. De behoefte aan langdurige zorg is het grootst onder de oudste leeftijdsgroepen. Het is dan ook te verwachten dat het aantal mensen dat langdurige zorg nodig heeft de komende jaren zal blijven groeien. Om de houdbaarheid van de verstrekking en financiering van langdurige zorg te verzekeren in het licht van de vergrijzing, moeten zowel het aanbod van langdurige zorg als het overheidsbeleid worden aangepast.

Mijn onderzoeksagenda heeft tot doel bij te dragen aan de ontwikkeling van een diepgaand begrip van de factoren die de vraag naar langdurige zorgdiensten en de sociale optimaliteit van mogelijke langdurige zorg-marktuitkomsten beïnvloeden. Als eerste zal ik de welzijnsimplicaties van een breed scala aan subsidieregelingen voor langdurige zorg onderzoeken door te analyseren hoe de vraag naar langdurige zorgdiensten reageert op veranderingen in subsidieregelingen. Als tweede evalueer ik de invloed van negatieve externe gezondheidseffecten in de langdurige zorg markt op de afwegingen waarmee beleidsmakers, die een welzijnsmaximaliserend beleid omtrent langdurige zorg nastreven, worden geconfronteerd. Ten slotte zal ik de factoren die transities in langdurige zorg beïnvloeden modelleren en analyseren, expliciet rekeninghoudend met de inherent intertemporele aard van het besluitvormingsproces omtrent langdurige zorg.

Datum:28 sep 2020 →  Heden
Trefwoorden:Long-term care
Disciplines:Gezondheidseconomie
Project type:PhD project