< Terug naar vorige pagina

Project

Focale en segmentaire glomerulosclerose (FSGS) in de Vlaamse populatie: overzicht van de epidemiologische karakteristieken en pathofysiologische analyse met behulp van single-cell en single-nucleus RNA-sequencing technieken.

Focale segmentale glomerulosclerose (FSGS) is een histopathologisch letsel dat wordt gedefinieerd door littekenweefsel ('sclerose') in segmenten van sommige ('focale') glomeruli in de nieren. Vroeger werd FSGS ten onrechte beschouwd als een afzonderlijke ziekte-entiteit. Op heden, weten we dat FSGS laesies kunnen voorkomen in een breed scala van klinische aandoeningen (i.e., podocytopathieën), die allemaal worden gekenmerkt door ernstige schade aan podocyten in de glomeruli. Ondanks de heterogene etiologie, kan de eerste klinische en histopathologische presentatie van verschillende FSGS patiënten sterk op elkaar lijken. Bovendien zijn er geen biomerkers die een betrouwbaar onderscheid kunnen maken tussen de subtypes, wat een correcte diagnose van de onderliggende podocytopathie bemoeilijkt. Een verkeerde classificatie zal zelfs leiden tot incorrecte en vaak schadelijke therapie. Bovendien werden FSGS patiënten in eerdere studies vaak incorrect gestratifieerd volgens hun onderliggend subtype, wat de gerapporteerde onderzoeksresultaten mogelijks minder betrouwbaar maakt. Het is duidelijk dat we met onze huidige kennis van de epidemiologie en pathofysiologie van FSGS deze patiënten onvoldoende accuraat kunnen diagnosticeren en behandelen.

Dit doctoraatsproject bestaat uit drie hoofdstukken. Eerst bestuderen we glomerulaire ziektes in Vlaanderen op een macroscopisch epidemiologisch niveau door het analyseren van gegevens uit het Flemish Collaborative Glomerulonephritis Group (FCGG) register. Deze database bevat quasi alle nierbiopten die uitgevoerd werden in de Vlaamse bevolking van 6,5 miljoen inwoners. Het laat daarom toe om alle FSGS patiënten in Vlaanderen te identificeren en dient als startpunt voor verder onderzoek. Vervolgens stratifiëren we een Vlaamse FSGS cohort volgens de waarschijnlijke onderliggende podocytopathie, en voeren hier een diepgaande epidemiologische analyse op uit. Tot slot, zoomen we in op de pathofysiologie door het uitvoeren van single-nucleus RNA-sequencing op nierbiopten van patiënten met verschillende vormen van FSGS subtypes. Hierdoor beogen we subtype-specifieke verschillen in genexpressie te ontraferen, die nadien kunnen gevalideerd worden als diagnostische of therapeutische target in de klinische praktijk.

Datum:1 okt 2020 →  Heden
Trefwoorden:FSGS, focal segmental glomerulosclerosis, glomerulosclerosis, 3F project, Flemish Collaborative Glomerulonephritis Group database, FCGG, single-cell, single-nucleus, single-cell RNA-sequencing, single-nucleus RNA-sequencing, scRNA-seq, snRNA-seq, transcriptomics, epidemiology, RNA-sequencing
Disciplines:Nierziekten, Computationele transcriptomics en epigenomics
Project type:PhD project