< Terug naar vorige pagina

Project

Concept en technologie voor duurzame bundelverpakkingen op basis van gerecyclede vezels

Consumenten zijn zich steeds bewuster van de milieu-impact van de verpakking van aangekochte goederen. Merken en retailers staan onder druk om aan deze marktverwachtingen te voldoen. Dit onderzoek richt zich op de verpakking die PET-flessen bundelt. In dit onderzoek zijn twee op vezels gebaseerde verpakkingsconcepten ontwikkeld om dergelijke flessen te bundelen: de Ecogrip en de Ecobundle.

De primaire focus van het onderzoek was de weerstand van de bundels tegen variërende horizontale traagheidskrachten die optreden tijdens transport. Er is een nieuwe testmachine en testprocedure ontwikkeld. De testresultaten toonden aan dat de Ecobundle en Ecogrip uitstekend presteren, zelf beter presteren dan de huidige bundelverpakkingen van krimpfolie.

Alle marktvereisten werden geïdentificeerd: er werd een bio gebaseerde coating aangebracht op de verpakking om de waterafstootbaarheid te verhogen; er is voldoende ruimte beschikbaar op de verpakking voor marketing; er kan een papieren handvat worden gebruikt; productieafval wordt geminimaliseerd; het palletiseren van de bundels is geoptimaliseerd; de stabiliteit van de palletlading voldoet aan de vereisten, ...

Parallel aan de nieuwe bundelverpakking is een verpakkingsmachine ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van een afvullijn voor vloeibare FMCG (Fast Moving Consumer Goods).

Tot slot werd  een uitgebreide levenscyclusanalyse (LCA) uitgevoerd om alternatieven voor kunststof bundeling te evalueren. Er werden vier verpakkingsopties onderzocht, waaronder krimpfolies van LDPE en gerecycled LDPE, evenals de Ecogrip en Ecobundle (op papier gebaseerde oplossingen). Uit de LCA bleek dat de Ecogrip en de Ecobundle de meest milieuvriendelijke opties zijn. Deze LCA onderstreept het succes van het onderzoek naar duurzame verpakkingsalternatieven.

Datum:23 sep 2020 →  Heden
Trefwoorden:e-commerce, sustainable
Disciplines:Logistiek en supply chain management
Project type:PhD project