< Terug naar vorige pagina

Project

Registratie van Intellectuele Rechten: De Kwestie van Transparantie van Eigendom van Intellectuele Rechten.

 Rechters, wetgevers, academici en practici concentreren zich met name op de beoordeling van de uitvindingen en creaties die door intellectuele rechten kunnen worden beschermd. Terwijl men veel aandacht besteedt aan de vraag 'wie is de eigenaar van WAT?', wordt de vraag 'WIE is eigenaar van wat?' momenteel verwaarloosd.
Het is weliswaar belangrijk om de eerste vraag te beantwoorden, omdat daarmee de mogelijkheid van bescherming van uitvindingen en creaties wordt verduidelijkt. Het is echter net zo belangrijk om de tweede vraag te beantwoorden. Het is nu vaak niet duidelijk wie de eigenaren zijn van de rechten: de informatie is niet beschikbaar of wordt niet geüpdatet. Het is echter essentieel voor derden die geïnteresseerd zijn in de rechten om de eigenaren te achterhalen omdat enkel zij kunnen beslissen of en aan wie zij een licentie willen verlenen of de rechten willen verkopen. Zonder de correcte informatie zouden derden extra kosten moeten maken om de eigenaar te identificeren, hetgeen de kennisuitwisseling en het innovatieproces kan bemoeilijken of vertragen.
Derhalve is mijn doel om (1) de waarde van transparantie van intellectuele rechten te onderzoeken; (2) de huidige mate van transparantie geboden door de registers te beoordelen; (3) strategieën van belanghebbenden voor de registratie van intellectuele rechten te evalueren; en (4) wetswijzigingen en alternatieve oplossingen voor te stellen om de transparantie betreffende de eigenaren van de rechten te verbeteren.
 

Datum:1 okt 2020 →  30 sep 2023
Trefwoorden:Registration of intellectual property, transparency of intellectual property, changes of ownership of intellectual property
Disciplines:Intellectuele eigendomsrecht, Eigendomsrecht, Vergelijkend recht, Burgerlijk recht, Economisch, handels- en financieel recht