< Terug naar vorige pagina

Project

Versterken van inlichtingenoperaties door het screenen van de stappen voorafgaand aan een terroristische aanval

 Voordat een terroristische organisatie een aanslag kan uitvoeren, moet zij een aantal voorbereidende activiteiten ondernemen. Hoewel elk van deze activiteiten mogelijkheden biedt om het complot op te sporen en te voorkomen, beperkt de literatuur over inlichtingenoperaties binnen operationeel onderzoek zich doorgaans tot de laatste stap: de aanval zelf.  
Ik stel voor om te onderzoeken hoe veiligheidsdiensten aanslagen beter kunnen opsporen en voorkomen door de voorbereidende stappen in een terroristisch complot te scannen. In het bijzonder zal ik de volgende drie vragen behandelen: (i) hoe moeten de autoriteiten hun beperkte budget voor monitoring toewijzen?; (ii) welke hoeveelheid informatie volstaat voor de autoriteiten om in te grijpen?; en (iii) hoe kan speltheoretische interactie worden opgenomen in de vorige twee onderzoeksvragen?
Om deze vragen te beantwoorden, zal het onderzoek kwantitatieve methoden uit het domein van operationeel onderzoek toepassen en uitbreiden. De nieuwe ‘projectbenadering’ van terroristische complotten combineert elementen uit de voordien afzonderlijk behandelde domeinen van zoektheorie en projectmanagement. De te ontwikkelen modellen zullen dus bijdragen tot beide onderzoeksdomeinen. Een beter begrip van de verschillende stappen voorafgaand aan een aanval maakt een vroegtijdige en adequate reactie mogelijk die niet alleen de aanval voorkomt, maar die uiteindelijk de noodzaak van een gewelddadige interventie volledig vermijdt.
 

Datum:1 okt 2020 →  31 jul 2022
Trefwoorden:Counter-terrorism, search problems, exposing a secret project
Disciplines:Speltheorie, economie, sociale en gedragswetenschappen, Operations-onderzoek en mathematisch programmeren, Projectmanagement, Logistiek en supply chain management, Mathematische methoden, programmeermodellen, mathematische en simulatiemodellering