< Terug naar vorige pagina

Project

Effect van ketonlichaampjes op spierplasticiteit geïnduceerd door spiertraining en degeneratie

Ketonlichaampjes zijn moleculen die geproduceerd worden door de lever uit de afbraak van vetzuren tijdens perioden van metabole stress, zoals hongerlijden en fysieke activiteit. Onder deze omstandigheden fungeren ketonen als een alternatieve energiebron voor metabole weefsels waaronder de hersenen en skeletspieren, en worden hierdoor glucose en gluconeogene reserves zoals spierproteïnen gespaard. Om deze reden kunnen ketonlichaampjes beschouwd worden als een veelbelovende strategie om onze spierintegriteit en functie te behouden onder degeneratieve omstandigheden. Dit potentieel werd echter nog niet onderzocht doordat traditionele methodes om in ketose te gaan, namelijk hongerlijden en een ketogeen dieet, gepaard gaan met ernstige metabole bijwerkingen. Door de recente ontwikkeling van een ketonester, met name (R)-3-hydroxybutyl (R)-3-hydroxbutyrate, is het voor het eerst mogelijk om de concentratie van ketonlichaampjes in het bloed te verhogen zonder enige bijwerking, en kan zo de exacte rol van ketonen in spierremodelering worden nagegaan.
Ons doel is om de mechanismen te achterhalen waarlangs ketonen spierremodelering beïnvloeden alsook hun potentieel om spierdegeneratie tegen te gaan en spierregeneratie te stimuleren. Om dit doel te bereiken, zullen we drie ecologisch valide onderzoekdesigns aanwenden die elk specifieke spier-degeneratieve en regeneratieve processen in gang zetten, met directe implicaties voor gezondheid en ziekte.
 

Datum:1 okt 2020 →  30 sep 2023
Trefwoorden:Ketone bodies, muscle plasticity, exercise and training
Disciplines:Inspanningsfysiologie, Cellulaire signaaltransmissie, Energiemetabolisme, Moleculaire fysiologie, Klinische en sportvoeding