< Terug naar vorige pagina

Project

Religieus geïnspireerde solidariteit in theorie en praktijk: katholieke armoedeorganisaties, de vorming van maatschappelijk assistenten en de welvaartsstaat (1945-2000)

Het doctoraat onderzoekt de veranderende interactie tussen religieus geïnspireerde vormen van sociale theorie en sociale solidariteit enerzijds en de welvaartsstaat en zijn geïnstitutionaliseerde mechanismen van sociale ondersteuning anderzijds. Het empirisch historisch onderzoek zal zich concentreren op twee pijlers: (1) de discoursen, strategieën en praktijken van religieus geïnspireerde ondersteuningsorganisaties en (2) de intellectuele vorming van maatschappelijk assistenten binnen het katholiek hoger onderwijs in Brussel en Vlaanderen. In beide gevallen zal aandacht worden besteed aan (ideeën over) religie, armoede en de veranderende relatie tussen het maatschappelijk middenveld en de Staat, in het licht van begrippen als subsidiariteit en welzijnspluralisme. Beide pijlers zullen met elkaar in verband worden gebracht door te bestuderen hoe alumni van de bestudeerde scholen (vrijwillig/professioneel) betrokken raakten bij religieus geïnspireerde armoedeorganisaties. Het primaire onderzoek zal gebeuren op basis van publicaties en archiefmateriaal van de organisaties en scholen, en zal worden aangevuld met mondelinge geschiedenis. Het project maakt deel uit van het bredere interuniversitaire SBO project (Strategisch Basis Onderzoek met maatschappelijke finaliteit) ‘SOLIGION: Co-creatie van complementaire vormen van sociale ondersteuning door levensbeschouwelijke en seculiere welvaartstaatsinstellingen’. SOLIGION, dat wordt geleid vanuit de Universiteit Antwerpen, streeft naar betere vormen van samenwerking en complementariteit tussen levensbeschouwelijke organisaties en seculiere welvaartstaatsinstellingen met betrekking tot solidariteit en sociale ondersteuning. Dit gebeurt op basis van onderzoek naar de interactie tussen beide types organisaties via interdisciplinaire en multimethode benaderingen en via de co-creatie van nieuwe vormen van lokale sociale ondersteuning.

Datum:1 okt 2020 →  Heden
Trefwoorden:Faith Based Organisation (FBO), Welfare state, Solidarity, Social assistants, Secularization, Subsidiarity, Poverty Organisation
Disciplines:Geschiedenis van Europa, Cultuurgeschiedenis, Religie en samenleving
Project type:PhD project