< Terug naar vorige pagina

Project

Vakdidactisch onderzoek binnen economie en bedrijfseconomie

Sinds academiejaar 2019-2020 is de educatieve master economie aan Universiteit Gent van start gegaan. Dit onderzoeksproject zal kaderen binnen de versterking van het vakdidactisch onderzoek in het economische en bedrijfseconomische domein.

Sinds 1 september 2019 zijn financieel-economische competenties toegevoegd als 1 van de 16 sleutelcompetenties die alle leerlingen moeten behalen. De vraag naar en de noodzaak aan meer financiële geletterdheid in het secundair onderwijs duikt de laatste jaren nationaal en internationaal geregeld op, en daarmee samenhangend het aanwakkeren van ondernemingszin.

Dit onderzoek zal kaderen in deze recente onderzoekstroom. Uiteraard is een uitgebreide studie van de beschikbare internationale en nationale literatuur over (bedrijfs)economische vakdidactiek hierbij een onmisbare bouwsteen. Daarnaast zullen de onderzoeksvragen in grote mate gebaseerd zijn op de huidige lesgeefpraktijken, alsook op de vernieuwingen in het onderwijslandschap en de gesignaleerde noden vanuit het nationale en internationale (bedrijfs)economische onderwijsveld. De bedoeling van het onderzoek is om een antwoord te formuleren op volgende centrale onderzoeksvragen:

  • Hoe is het gesteld met de financieel-economische competenties van de leerlingen uit de derde graad in het secundair onderwijs?
  • Wat is het effect van een nieuwe onderwijsmethode op de financieel-economische kennis van de leerlingen in de derde graad in het secundair onderwijs?
  • Wat is het effect van een nieuwe onderwijsmethode op het welbevinden van de leerlingen derde graad economie en bedrijfseconomie?
  • Wat zijn de ervaringen van de leerlingen en de leerkrachten over de nieuwe onderwijsmethode?
  • Welke meerwaarde kan deze nieuwe onderwijsmethode opleveren voor de educatieve master (bedrijfs)economie?

Vooreerst is het de bedoeling om de effectiviteit van nieuwe onderwijsmethoden te onderzoeken binnen de financieel-economische competentie. Daarnaast zal het effect nagegaan worden op het welbevinden en de perceptie van de leerlingen en leerkrachten. De multi-actoriële dataverzameling zal iteratief en via diverse methoden verlopen. Zowel kwantitatieve data (vragenlijsten) als kwalitatieve data (interviews) zullen worden verzameld, om de onderwijsrealiteit in al zijn facetten in kaart te brengen. Daarnaast zullen theoretisch onderbouwde hypothesen vertaald worden naar een empirisch onderzoeksdesign: via een veldonderzoek kunnen effectieve onderwijsmethoden binnen het (bedrijfs)economisch onderwijs geïmplementeerd worden. De concrete bijdrage van dit project zal derhalve tweeledig zijn: academisch en praktisch/maatschappelijk. Enerzijds is het vakdidactisch onderzoek binnen economisch onderwijs tot op heden onderbelicht en bijgevolg nog deels onontdekt terrein. Anderzijds dient de ontwikkelde kennis ter ondersteuning van de educatieve masteropleiding, die als het ware het gangpad naar het toekomstige onderwijs vormt.

Datum:1 sep 2020 →  Heden
Trefwoorden:lerarenopleiding, vakdidactische onderzoek, financieel-economische geletterdheid
Disciplines:Andere economie en bedrijfskunde niet elders geclassificeerd