< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar de rol van neuroendocriene cellen bij neuronale hyperexciteerbaarheid bij niet-allergische luchtwegaandoeningen.

Chronische rhinosinusitis met (CRS) neuspoliepen (CRSwNP) is een frequent voorkomende aandoening die 5 tot 15% van de algemene bevolking treft. De aandoening wordt gekenmerkt door de klassieke pathologische kenmerken zoals neusverstopping, reukverlies en gezichtspijn en -druk veroorzaakt door een openlijke sinonasale slijmvliesontsteking. Ondanks de grote invloed van de aandoening op de kwaliteit van leven, zijn de huidige behandelingen nogal teleurstellend, vooral vanwege de beperkte huidige kennis over de onderliggende moleculaire mechanismen. Recentelijk heeft het luchtwegepitheel meer aandacht gekregen als mogelijke belangrijke schakel in de pathologie van het CRSwNP. Met het gebruik van single-cell RNA-sequencing werden nieuwe epitheliale celtypes beschreven. Neuroendocriene cellen zijn zeldzame cellen die dienen als chemoreceptoren die de luchtwegstatus monitoren. In de lagere luchtwegen werd reeds aangetoond dat neuroendocriene cellen neuromediatoren of cytokines vrijgeven die aangeboren lymfoïde cellen en/of neuronen activeren om type 2 allergische reacties te stimuleren. Tot op heden, is het nog niet onderzocht of neuroendocriene cellen ook een rol spelen in de pathologie van ziekten van de bovenste luchtwegen. Daarom is het doel van dit project om te onderzoeken of het aantal neuroendocriene cellen in CRSwNP verhoogd is, om te evalueren hoe het vrijkomen van neuromediatoren wordt gecontroleerd, en in welke mate deze mediatoren verschillen in CRSwNP in vergelijking met gezonde controles.

Datum:1 sep 2020 →  Heden
Trefwoorden:Immunology, Translational research, Neuroendocrine cells, Airway epithelium, Neurogenic Inflammation, Cellular and molecular research
Disciplines:Inflammatie
Project type:PhD project