< Terug naar vorige pagina

Project

Emotionele Intelligentie van leiders, conflict hantering en harmonie in ondernemende families in de Filippijnen

In de Filippijnen zijn bijna alle bedrijven eigendom van en worden gecontroleerd door Filipijnse zakenfamilies (BF's) (Cruz, 2019), diehet bedrijf beheren en controleren (Carney & Dieleman, 2023). Gezien het feit dat werken in  het bedrijf verweven is met het  gezinsleven (Combs et al., 2020; Von Schlippe et al., 2021), Gezien de sterke onderlinge afhankelijkheid tussen familieleden van privé (family) leven, eigendom en zaken, hebben deze families een hoog conflictpotentieel (Santiago & Mateo, 2020; Speights et al., 2019). Het is dus essentieel om deze spanningen en meningsverschillen te benaderen door middel van constructieve conflictbeheersing om escalatie van conflicten te voorkomen en harmonie in het gezin te bevorderen (Tjosvold et al., 2014). Dit kan worden aangepakt door middel van persoonlijke competenties zoals emotionele intelligentie (bijv. Zelf-emotiebeoordeling, emotiebeoordeling van anderen, gebruik van emotie, reguleren van de eigen emotie) (Wong & Law, 2002). Daarom is de rol van emotionele intelligentie van cruciaal belang voor het bevorderen van constructief conflictbeheer, dat zakelijke familieleden helpt elkaars ideeën en posities te begrijpen, onpartijdig rekening te houden met elkaars redenering voor hun positie en te proberen hun ideeën te integreren in een wederzijds aanvaardbare oplossing, die bijdraagt aan harmonie in het gezin. Ondanks deze kritische invloed van EI in conflictbeheersing en familieharmonie, wordt dit onderwerp onderbelicht in Filipijnse zakenfamilies.

 

Het algemene doel van dit doctoraat is om de rol van emotionele intelligentie van zakelijke familieleiders  te onderzoeken, en hoe het zakelijke families kan helpen harmonie te behouden bij het omgaan met familiegerelateerde conflicten. De algemene onderzoeksvraag is: Hoe verhoudt de emotionele intelligentie van Filipijnse bedrijfsleiders (BFL's) zich tot conflictbeheersing en familieklimaat?  Om deze vraag te beantwoorden, doe ik kwantitatief en kwalitatief onderzoek in Filipijnse zakenfamilies. Voor de eerste studie onderzoek ik emotionele intelligentie (EI)  van BFL's en zijn antecedenten  met behulp van enquêtemethodologie onder BFL's. Voor de tweede enquêtestudie onder BFL's onderzoek ik de verschillentussen EI van BFL's, hun conflictgedrag in familieconflicten (zowel als   conflictpartij als als derde partij) en het gezinsklimaat (harmonie). Voor de derde studie richt ik me op de perceptie van familieleden van de volgende generatie over EI en conflictbeheersing van BFL's. Dit gebeurt door middel van interviews met familieleden van de volgende generatie, volgens een kritieke incidentmethode.

 

In termen van methodologie maak ik gebruik van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksontwerpen. Alvorens de studies uit te voeren, werden goedkeuringen gevraagd van AIM en KU Leuven SMEC. De respondenten van deze drie studies zijn leiders/eigenaren van zakenfamilies (studie 1, studie 2, studie 3) en hun gekozen NextGen-eigenaren/leiders (studie 3) in de Filippijnen. We gebruiken gevalideerde metingen in de enquêtestudies, waaronder Wong & Law Emotional Intelligence Scale (WLEIS) DUTCH Conflict Handling Test, een recent ontwikkelde Peacemaking Scale en Family Climate Scale. Om onze hypothesen te testen en onze stellingen te bevestigen, maken we gebruik van enquêtegegevens en kwalitatieve gegevens. Verschillende niet-parametrische statistieken en technieken zullen worden toegepast om de gegevens te analyseren. Kwalitatieve gegevens zullen worden geanalyseerd door middel van thematische analyse.

Datum:8 jul 2020 →  Heden
Trefwoorden:Family Business Conflict, Emotional Intelligence
Disciplines:Motivatie en emotie, Bedrijfsmanagement, Groeps- en interpersoonlijke relaties
Project type:PhD project