< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar het Verlies van de Originele Ervaring Veroorzaakt door Onomkeerbare Veroudering in Amerikaanse Naoorlogse Schilderkunst: Blauwdruk voor een Interdisciplinaire Reconstructie Methode voor Kunstwerken (IRECONA)

Tot op de dag van vandaag zijn de uiterlijke veranderingen door de veroudering van nieuwe synthetische materialen, die gebruikt werden in de naoorlogse Amerikaanse schilderkunst, grotendeels over het hoofd gezien. De verouderingsverschijnselen van deze materialen zijn, sinds hun eerste toepassing, relatief onbekend gebleven. Een aanzienlijk aantal van deze werken heeft een onomkeerbare visuele transformatie ondergaan. Hierdoor bestaat het risico dat (een deel van) de oorspronkelijke bedoeling van de kunstenaar in de loop van de tijd verloren gaat. Dit project is een eerste stap om de omvang van dit probleem te duiden en een methode te ontwikkelen die de oorspronkelijke bedoeling van de kunstenaar kan 'reconstrueren'. Drie casestudy's worden als volgt onderzocht: 1) bepaling van de oorspronkelijke bedoeling door literatuuronderzoek; 2) identificatie van de materialen en technieken; 3) creatie van een replica; 4) opmaak van een voorlopige balans van de visuele verandering en in welke mate dit een verlies van de intentie veroorzaakt; 5) uitvoering van een experiment uit met behulp van eye-tracking en interviews om na te gaan in welke mate, zowel experts als leken, de uiterlijke verandering van het kunstwerk waarnemen; 6) Bepaling wat er overblijft van de oorspronkelijke bedoeling, na de analyse van de resultaten. In de laatste stap worden de casestudy's vergeleken en gesystematiseerd tot een nieuwe methode.
Datum:1 jan 2021 →  31 okt 2021
Trefwoorden:post-war American art, ageing appearances, loss of original intention, eye-tracking, interdisciplinary-reconstruction-of-art-
Disciplines:Materiaalkunde voor conservatie-restauratie, Neuroimaging