< Terug naar vorige pagina

Project

Sabbatperiode Filip De Beule: Hybride organisaties, Het volgende hoofdstuk in duurzaam ondernemen: Een vergelijkende institutionele studie

Hybride organisaties hebben over de hele wereld steeds meer belangstelling gekregen van beoefenaars en beleidsmakers, maar ook uit de academische wereld. Hybride organisaties, zoals sociale ondernemingen en coöperaties, opgericht naar aanleiding van marktfalen in gemeenschappen, leveren innovatieve oplossingen aan aanhoudende sociale en ecologische uitdagingen. Dit nieuw soort van organisaties heeft een meer bedrijfsgerichte aanpak van sociale en milieuproblemen. Hoewel hun bedrijfsregistratie per land kan verschillen, hebben ze doorgaans een verklaarde sociale missie, genereren ze een inkomen en zijn ze verantwoording verschuldigd aan de gemeenschappen die zij dienen.
Deze nieuwe hybride organisatievorm toont manieren om niet alleen te concurreren op het gebied van de kwaliteit van goederen en diensten, maar ook over het vermogen om positieve sociale en ecologische veranderingen teweeg te brengen. De bedrijfsmodellen die deze organisaties gebruiken, vervagen de grens tussen for-profit en non-profit werelden. Hybride organisaties kunnen aan beide kanten van de kloof met winstoogmerk / non-profit bestaan; deze grens vervaagt door het adopteren van sociale en ecologische missies zoals non-profitorganisaties, maar ook het genereren van inkomsten om hun missie te volbrengen zoals traditionele winstgevende organisaties. Hybriden zijn gebouwd op de bewering dat noch traditionele modellen met winstoogmerk, noch non-profitmodellen de sociale en milieuproblemen waarmee we momenteel worden geconfronteerd adequaat aanpakken. Ondernemers van hybriden proberen daarom levensvatbare organisaties en markten op te bouwen om specifieke sociale en ecologische problemen aan te pakken
Hybride organisaties worden ondersteund door een nieuwe en groeiende doelgroep van individuen die een hogere waarde voor gezond leven, ecologische en sociale rechtvaardigheid en ecologische duurzaamheid in de producten en diensten die ze kopen, de bedrijven waarin ze investeren, de politici en het beleid dat ze voeren ondersteunen, de bedrijven waarvoor ze werken en, uiteindelijk, de levensstijl die ze leiden.
Door middel van dit onderzoek ga ik samen met internationale collega's het onderscheidende karakter analyseren en de kenmerken bespreken van het hybride business model, zowel conceptueel als in de praktijk. We zullen ook manieren bespreken waarin hybriden op weg zijn naar de wijziging van lang bestaande zakelijke normen en opvattingen van de rol van het bedrijf in de samenleving en bevorderen een nieuwe betekenis van duurzaam ondernemen. Finaal bespreken wij de uitdagingen waarmee hybride organisaties worden geconfronteerd bij het verwezenlijken van hun noodzakelijke sociale verandering.
Het voorgestelde onderzoek heeft twee doelstellingen:
(a) Om de aard en reikwijdte van hybride organisaties die werken aan wereldwijde doelen of publieke 
goederen in verschillende institutionele omgevingen, te begijpen;
(b)om op basis van de veldgegevens en casestudy's en de bestaande literatuur nieuwe theorieën over hybride
organisaties, commons en openbare goederen, op te bouwen

Datum:15 sep 2020 →  14 sep 2021
Trefwoorden:hybrid organizations, sustainable business
Disciplines:Bedrijfseconomie