< Terug naar vorige pagina

Project

Het bevorderen van flexibiliteit in distributienetwerken met behulp van empirische studies, regelgevingsanalyses, en wiskundige modellen

De opkomst van congestieproblemen in Europese distributienetwerken als gevolg van de snelle opname van gedecentraliseerde energiebronnen benadrukt de noodzaak van vooruitgang in de werking en planning van distributienetwerken. Ter erkenning van deze behoefte introduceerde de Clean Energy Package verschillende bepalingen om distributienetwerkbeheerders te ondersteunen bij het benutten van het potentieel van de toenemende flexibiliteit in hun netwerken. In deze context is het hoofddoel van dit proefschrift om wetenschappelijke kennis en empirische informatie te vergaren om het gebruik van flexibiliteit in distributienetwerken te bevorderen via empirische studies, regelgevingsanalyses en wiskundige programma's. Meer specifiek komen de volgende drie onderwerpen aan bod: ontwikkelingen in de planning van distributienetwerken, praktijkervaringen met flexibiliteitsinstrumenten en open vraagstukken bij het ontwerpen van flexibiliteitsmarkten.

Het eerste deel van dit proefschrift onderzoekt de ontwikkelingen in de planning van distributienetwerken en constateert dat momenteel geen uniforme aanpak bestaat bij Europese distributienetwerkbeheerders. Bovendien blijven het niveau van transparantie en het ontwikkelen van een robuuste methodologie voor flexibiliteit open vraagstukken in de planning van distributienetten.

Het tweede deel onderzoekt regelgevingsinstrumenten voor flexibiliteit en bekijkt praktische implementaties van dynamische distributienettarieven en flexibele aansluitingsovereenkomsten. Hoewel stimulansen voor efficiënt netwerkgebruik worden geïntegreerd in beide flexibiliteitsinstrumenten, blijven er open vragen bestaan over het optimale ontwerp en de compatibiliteit van deze instrumenten. In deze context kunnen testomgevingen voor regelgeving een belangrijk instrument zijn. De resultaten van bestaande projecten versterken het idee dat testomgevingen voor regelgeving een effectief instrument kunnen zijn om innovaties, zoals flexibiliteit, in een echte omgeving te onderzoeken. Echter, dit potentieel kan alleen worden benut door effectieve uitvoering van de administratie, reglementaire afwijkingen, aanvraagprocedures en rapportering binnen de kaders voor testomgevingen met regelgeving.

Het derde deel bespreekt kwalitatief open vraagstukken met betrekking tot de gebruikscases, stimulansen, operationele tijdschema's, regels en producten, en rollen en verantwoordelijkheden in flexibiliteitsmarkten. Verder werd een wiskundig model met twee niveaus ontwikkeld om strategisch gedrag in deze markten te evalueren. De afgeleide kenmerken van de prijszetting door marktkracht en het inc-dec-gamen in flexibiliteits- en herverdelingsmarkten kunnen worden gebruikt om regelgevers en netbeheerders te ondersteunen bij het detecteren van deze biedstrategieën. Tot slot toonde een vergelijking van windbeperking en onbalansgegevens aan dat de uitbalanceringskosten verbonden aan flexibiliteit aanzienlijk kunnen zijn, afhankelijk van de onbalanspositie van het systeem. De invloed van deze uitbalanceringskosten op het gebruik van flexibiliteit in netwerkplanning werd geïllustreerd met behulp van een wiskundig model met twee niveaus en een gestileerd testsysteem.

Datum:9 apr 2020 →  Heden
Trefwoorden:TSO-DSO coordination, Distributed Energy Resources, Flexibility mechanisms
Disciplines:Energieopwekkings-, conversie- en opslagtechniek niet elders geclassificeerd
Project type:PhD project