< Terug naar vorige pagina

Project

Identificatie en ontwikkeling van nieuwe therapeutische opties voor de behandeling van glioblastoma bij primaire diagnose en na herval

Glioblastoom (GBM) is de meest agressieve kanker in de hersenen en heeft slechts enkele behandelingsmogelijkheden. Uiteindelijk komt de tumor in alle patiënten terug en bijgevolg is er een dringende nood aan doelgerichte therapieën die dan gebruikt kunnen worden. XPO1 is een nieuw doelwit in kanker en werd klinisch gevalideerd door de eerste XPO1 inhibitor selinexor (XPOVIO®), die goedgekeurd werd door de FDA (juli 2019) voor behandeling in vijfde lijn van multipel myeloom. XPO1 inhibitie is ook veelbelovend in GBM. In dit project zal ik onderzoeken of een nieuwe XPO1 inhibitor, JVH11, gebruikt kan worden in de behandeling van GBM. 
GBM wordt gekarakteriseerd door heterogeniteit in en tussen patiënten, waardoor combinatietherapie en therapie op maat nodig zijn voor succesvolle behandeling. Daarom zal ik via CRISPR-screening zoeken naar nieuwe doelwitten die behandeld kunnen worden in combinatie met JVH11, in cellen afkomstig van patiënten bij primaire diagnose en na herval. Bovendien is GBM door de heterogeniteit moeilijk te onderzoeken en moeten cellen individueel geanalyseerd worden. Hiervoor zal ik een nieuwe CRISPR-methode gebruiken die het mogelijk maakt om individuele cellen te onderzoeken in heterogene populaties.
Dit project zal zorgen voor cruciale data om JVH11 te ontwikkelen als anti-GBM-medicijn en synergistische doelwitten aanleveren die zijn activiteit kunnen verhogen, zowel bij primaire diagnose als bij herval.

Datum:1 sep 2019 →  1 sep 2023
Trefwoorden:Glioblastoma, CRISPR-mediated genome editing, Heterogeneity
Disciplines:Kankertherapie
Project type:PhD project