< Terug naar vorige pagina

Project

Inverse Kinematic Alignment bij Totale Knieprothese Het Concept, Klinische Resultaten en Biomechanische Resultaten

Knieprothese chirurgie is een vaak uitgevoerde chirurgische procedure voor de behandeling van artrose van de knie. Postoperatieve functie en patiënttevredenheid worden steeds relevanter. Ondanks een adequate preoperatieve planning en verbeterde chirurgische technieken en revalidatieprotocollen, lijkt slechts 75% -85% van de patiënten tevreden te zijn na mechanical aligned  totale knieprothese (TKP). Unicompartimentele knieprothese (UKP) is een alternatief voor TKP bij geïsoleerde, unicompartimentele femorotibiale artrose. In vergelijking met een TKP is UKP een minder invasieve procedure gebaseerd op een resurfacing-principe van de femurcondyl. De UKP maakt een fysiologisch herstel van de kinematica van de knie mogelijk, wat doorgaans resulteert in een betere postoperatieve functie, in vergelijking met TKP. Desalniettemin blijven, ondanks de uitstekende functionele resultaten van UKP, de overleving op lange termijn en de veeleisende chirurgische techniek .

 

Dit project kan de bovengenoemde tekortkomingen in de wereld van knieprothese chirurgie verder oplossen. In eerste instantie zullen de overlevingspercentages en klinische resultaten van een grote cohorte van UKP-patiënten grondig worden onderzocht. Ten tweede zal de chirurgische procedure voor een UKP-procedure uitgebreid worden uitgelegd aan de hand van een chirurgische video, waarin elke individuele chirurgische stap wordt beschreven en technische tips worden afgebakend. Ten derde zal een nieuwe patiëntspecifieke alignment strategie 'inverse kinematic alignment' (iKA) voor TKP worden beschreven en de chirurgische voordelen ervan in vergelijking met conventionele mechanical alignment (MA) of kinematic alignment (KA) zullen in detail worden besproken. Naast deze chirurgische voordelen worden eindelijk ook de klinische en biomechanische resultaten van iKA TKP uitgebreid onderzocht en vergeleken met conventionele MA TKP.

 

Dit project kan een brug slaan tussen orthopedische chirurgie en revalidatiewetenschappen. Door klinische en biomechanische uitkomsten van knieprothese chirurgie te onderzoeken in relatie tot specifieke chirurgisch bijgewerkte procedures (UKP en alignment in TKP), zullen nieuwe inzichten in chirurgische procedures worden gecreëerd met een directe link naar de dagelijkse klinische uitkomst van de patiënt. Vervolgens kunnen de onderzochte biomechanische variabelen informatie opleveren om specifieke revalidatieprogramma's te maken die zijn aangepast aan de chirurgische procedure.

Datum:27 jan 2020 →  6 dec 2023
Trefwoorden:Knee replacement, Patient Specific Alignment, Knee Surgery, Unicompartmental Knee Arthroplasty, Total Knee Arthroplasty, Robotic Surgery
Disciplines:Orthopedische heelkunde, Revalidatiewetenschappen, Musculo-skeletale systemen
Project type:PhD project