< Terug naar vorige pagina

Project

Screenen voor neurocognitieve stoornissen na een beroerte in een cultureel diverse populatie in Suriname

Neurocognitieve stoornissen (NCS) komen voor bij 53,4% van de patiënten met een beroerte (Barbay et al., 2018) en zijn sterk geassocieerd met invaliditeit en functionele afhankelijkheid na een beroerte (Jokinen et al., 2015; Lawrence et al., 2001; Nys et al. al., 2007). Vroege screening voor neurocognitieve stoornissen en revalidatie is daarom noodzakelijk. Hoewel er cognitieve screeningstools zijn voor NCS in het algemeen (bijv. de Montreal Cognitive Assessment; MoCA) en NCS na een beroerte (bijv. de Oxford Cognitive Screen; OCS), is het onduidelijk hoe geschikt deze zijn voor gebruik bij beroerte populaties met hoge culturele diversiteit. Aangezien wereldwijde migratietrends een toenemende diversiteit binnen de bevolking van landen laten zien (Verenigde Naties, 2002; 2009), is het noodzakelijk om te onderzoeken hoe goed deze tests psychometrisch presteren in populaties met een hoge culturele diversiteit.


Het algemene doel van het doctoraatsproject is het onderzoeken van de nauwkeurigheid van cognitieve screeningsinstrumenten voor het opsporen van NCS in populaties met een beroerte en een hoge culturele diversiteit. Om dit doel te bereiken, is het project opgedeeld in werkpakketten, die elk een specifiek doel hebben.

Het eerste doel is om de nauwkeurigheid te beoordelen van twee veelgebruikte domein-algemene cognitieve screeningsinstrumenten en een recenter ontwikkeld domein-specifiek cognitief screeningsinstrument bij het opsporen van NCS in cultureel diverse beroerte populaties.

Het tweede doel is het onderzoeken van de psychometrische eigenschappen van een domein-algemeen en een domein-specifiek cognitief screeningsinstrument, de MoCA en de OCS, bij gezonde volwassenen in Suriname (Zuid-Amerika), een populatie met een hoge culturele diversiteit.

Het derde doel is het onderzoeken van de psychometrische eigenschappen van deze instrumenten, de MoCA en OCS, bij beroerte patiënten in Suriname (Zuid-Amerika), een beroerte populatie met hoge culturele diversiteit.

Samenvattend zal dit project de psychometrische eigenschappen van cognitieve screeningsinstrumenten voor het opsporen van NCS in populaties met een beroerte en met culturele diversiteit onderzoeken.

Datum:16 mrt 2020 →  Heden
Trefwoorden:cognitive impairment, post-stroke, cognitive assessment, cognitive screening
Disciplines:Neuropsychologie
Project type:PhD project