< Terug naar vorige pagina

Project

Excitonen and excitonische complexen in colloidale nanokristallen: de rol van dimensionaliteit, kristalstructuur en oppervlak (CONEX)

Colloïdale nanokristallen (NKen) zijn ondertussen een volwaardig optisch materiaal met toepassingen in opto-elektronica, nanofotonica en kwantumtechnologie. NKen laten zich verwerken met natte depositietechnieken en hebben eigenschappen die instelbaar zijn via hun afmetingen of dimensionaliteit (0D, 1D, 2D). Beide karakteristieken hebben een directe weerslag op de excitonen en excitonische complexen die ontstaan wanneer NKen licht absorberen, en het begrijpen van excitontoestanden - de exciton fijnstructuur (EFS) - is essentieel voor de succesvolle toepassing van NKen. Conex beoogt de meest recente generatie NKen te gebruiken om het inzicht in de EFS uit te breiden tot nieuwe materialen (III-V vs II-VI NCs) en de relatie te onderzoeken tussen exciton eigenschappen en dimensionaliteit (2D vs. 0D), kristalliniteit (zinkblende vs. wurtziet) en het NK oppervlak. Hiervoor worden zowel NK ensembles als individuele NKs onderzocht via lineare en niet-lineare optische spectroscopie en micro-fotoluminescentie spectroscopie, waarbij telkens magneto-spectroscopie zal gebruikt worden voor de identificatie van exciton toestanden. Daarnaast zal op basis van het geheel van experimentele gegevens de theorie van excitonen in nanoschaal halfgeleideres uitgediept worden tot een coherent model dat ook exciton-oppervlak interacties omvat. CONEX resultaten zullen onderzoekers toelaten klassieke en kwantum emitters, zonnecellen, beeldschermen, biolabels en sensors te ontwikkelen op basis van NKen.

Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2022
Trefwoorden:Colloïdale nanokristallen
Disciplines:Oppervlakten, interfaces, 2D-materialen, Nanofysica en nanosystemen, Optische eigenschappen en stralingsinteracties, Chemie van clusters, colloïden en nanomaterialen, Straling en materie