< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar reumatoïde of psoriatische artritis (Eli-Lilly award)

Psoriasis artritis (PsA) is een chronische inflammatoire gewrichtsaandoening die sterk gelinkt is aan psoriasis. Het treft 1% van de algemene bevolking, bij patiënten met psoriasis is dit 6-42%. PsA wordt gekarakteriseerd door inflammatie in het synovium of de enthese en door structurele schade aan het skelet (botdestructie of pathologische botvorming). De ziekte heeft een ontstaanspiek rond 36-jarige leeftijd en treft dus voornamelijk de werkende populatie. De ziektetekens zorgen voor een grote fysieke en psychosociale last voor deze patiënten. Daarenboven is er een belangrijk verhoogd risico op metabole en cardiovasculaire co-morbiditeiten. Tot op heden vonden wij geen studies die de cardiorespiratoire fitheid, een aanpasbare factor voor cardiovasculair risico, nagaat in deze populatie. Het verband tussen cardiorespiratoire fitheid en ziektestatus werd evenwel nog niet onderzocht. Nochtans kan een betere fysieke fitheid theoretisch bijdragen tot minder inflammatie voornamelijk door verbetering in vetmassa en vetmetabolisme.

Met dit project willen we de cardiorespiratoire fitheid in kaart brengen bij de PsA-populatie en vergelijken met gezonde personen. Andere parameters die verband houden met ziekteactiviteit, spierkracht, cardiovasculaire risicofactoren, kwaliteit van leven, fysieke activiteit in het dagelijks leven en dergelijke worden ook geëvalueerd. Tot slot proberen we een uitgebreid beeld te verkrijgen van de toepassing van kinesitherapie binnen deze patiëntenpopulatie vanuit het perspectief van de PsA-patiënt en van de behandelende kinesitherapeut.

De uitkomst van dit project zal helpen om in de toekomst (aan de hand van interventiestudies) de impact van niet-farmacologische behandelingen op co-morbiditeiten geassocieerd met PsA en op ziektemechanismen van PsA te onderzoeken. Bovendien kan het bijdragen tot het optimaliseren van  de evidence based kinesitherapeutische behandeling bij PsA-patiënten.

Datum:1 dec 2019 →  30 nov 2020
Trefwoorden:reumatologie, psoriasis artritis
Disciplines:Musculo-skeletale systemen, Inflammatie, Revalidatiewetenschappen