< Terug naar vorige pagina

Project

IP3-receptordysregulatie als een proximale gebeurtenis bij de ziekte van Alzheimer: onderzoek naar en exploitatie van Bcl-2-eiwitten. (SAO IP3 receptor)

De ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven en de samenleving. Mutaties in presenilines zijn een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van familiale vorm van ziekte van Alzheimer. In late stadia wordt de ziekte gekenmerkt door toxische eiwitaggregaten (amyloïde beta) en daarmee geassocieerde celdood in de hersenen. Hoewel het verlies van neuronen niet kan worden teruggedraaid en verloren neuronen niet kunnen worden vervangen, is het mogelijk om dit proces te vertragen. Het is dus van groot belang om te focussen op de vroege stadia in de ontwikkeling van deze ziekte. Een van de belangrijkste kenmerken van de vroege fasen van de ziekte van Alzheimer is gestoorde calcium (Ca2+) -signalisatie. Het is reeds aangetoond dat mutante presenilines IP3-receptor-gemedieerde Ca2+ vrijstelling moduleren. Deze IP3 receptoren zijn Ca2+-kanalen op het endoplasmatisch reticulum en komen in elke cel tot expressie.

In dit project zullen we ons concentreren op de rol van gestoorde IP3-receptor gemedieerde Ca2+-afgifte veroorzaakt door preseniline mutaties en hoe dit de daaropvolgende processen beïnvloedt. Bovendien zullen we nagaan of Bcl-2, een belangrijk anti-celdoodeiwit en remmer van IP3-receptor functie, deze afwijkende IP3-receptor responsen kan moduleren/normaliseren.

Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2022
Trefwoorden:Alzheimer's disease, Bcl-2 protein
Disciplines:Cellulaire signaaltransmissie, Intracellulaire compartimenten en transport, Moleculaire fysiologie, Neurologische en neuromusculaire ziekten