< Terug naar vorige pagina

Project

Opname van nanokristallen met dubbel metaaloxide in YBa2Cu3O7-8 nanocomposieten via depositie met weinig fluor chemische oplossingen (SynFoNY)

De hoofddoelstelling van dit SynFoNY-programma is het verbeteren van het carrièreperspectief van beginnende onderzoekers (ESR's) door de unieke mogelijkheid te bieden om te worden blootgesteld aan onderzoek en opleiding in zowel een academische als een industriële industriële omgeving. Dit wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen de SCRiPTS-onderzoeksgroep van de Universiteit Gent (UGent) en de industriële partner Deutsche Nanoschicht GmbH (d-Nano), waarbij twee alom gerespecteerde onderzoekspartners worden samengebracht die actief zijn op het gebied van de synthese van anorganische nanomaterialen en coatingontwikkeling voor dunne filmtoepassingen.

De betrokken partnerorganisaties namen deel aan het project voor specifieke toegevoegde waarde in termen van industriële schaalsynthese van nanocomposietprecursoren en high throughput-ontwerpen (HTE GmbH), nieuwe formuleringen en stromingschemie (BASF SE) en fysische karakterisering van supergeleidende eigenschappen (Turku University, UTurku) . Deze samenwerking biedt uitstekende multidisciplinaire doctoraatsopleidingsmogelijkheden voor de ESR's bij de schaalbare ontwikkeling van nanocomposietarchitecturen met instelbare eigenschappen en bevordert een langdurige samenwerking.

Dit project kiest specifiek voor Chemical Solution Deposition (CSD) als de kosteneffectieve en schaalbare fabricagemethode voor toekomstige supergeleidende nanocomposietcoatings. CSD-methoden en de opname van voorgevormde en inerte multimetaaloxide nanokristallen als pinningcentra in de supergeleidende dunne nanocomposietfilm zijn de innovatieve aspecten in vergelijking met lopend onderzoek. Kennis op deze gebieden zal leiden tot een nieuw technologieplatform in BASF's (en haar dochterondernemingen D-Nano en HTE) ter ondersteuning van nieuwe bedrijfsgebieden en zal ESR's trainen in meerdere aspecten van solid state chemie, waardoor ze klaar zijn voor betrokkenheid bij baanbrekend onderzoek dat zich zal uitbreiden veel verder dan onderzoek naar supergeleiders op hoge temperatuur.

De kandidaten zullen niet alleen deelnemen aan het creëren van deze nieuwe materialen op labschaal, maar kunnen ook bijdragen aan het vinden van een nieuwe manier voor het afstemmen van de eigenschappen van keramische deeltjes in nano-formaat in een schaalbaar stroomproces. Beheersing van de grootte, oppervlakte-chemie en agglomeratie evenals de chemische samenstelling van deze systemen zal voordelen opleveren voor de ontwikkeling van de drie grote soorten nanomaterialen, diëlektrica, halfgeleiders en geleiders. Het zal ook hun verwerking veiliger en duurzamer maken.

Datum:1 feb 2020 →  31 jul 2020
Trefwoorden:supergeleidende materialen
Disciplines:Vaste stofchemie