< Terug naar vorige pagina

Project

Unification of IPM Forces to Control Mites in Berries, Soft Fruits and Woody Ornamentals (IWT UNIFORCE)

Centrale onderzoeksvraag/doel
Mijten van de families van de Eriophyidae, Tetranychidae, Tarsonemidae zorgen voor problemen oa. bij bramen, rode bes, frambozen, aardbeien en azalea. Deze mijten hebben een vergelijkbare levensstijl, ze zijn vaak klein, leven verborgen in de plant en ze zijn moeilijk te monitoren tot wanneer plotse schade optreedt. Voor vele van deze mijten ontbreekt een efficiënte, duurzame en geïntegreerde bestrijdingsstrategie. Het onderzoeksproject UNIFORCE beoogt ervaring en expertise uit te wisselen bij de verschillende projectpartners (PCS en ILVO (België), UJI (Spanje), DLO (Nederland) en Agroscope (Zwitserland). Vanuit de tritrofe interactie tussen plant, plaag en natuurlijke vijanden wordt bekeken wat de beste strategie is om tot een betere praktische aanpak te komen van de problemen met mijten in bessen en azalea.

Onderzoeksaanpak
In een eerder onderzoeksproject werkte ILVO aan de problematiek van weekhuidmijt bij azalea. Toen werden technieken ontwikkeld voor de analyse van stressniveaus in de plant met behulp van HPLC-technieken (LC-MS/MS). Concreet werden analyses uitgevoerd naar de defensie-gerelateerde hormonen: salicylzuur en jasmijnzuur. De wetenschappelijk knowhow die we bezitten in azalea qua analyse van de genoemde  componenten zal nu ook worden gebruikt voor stresshormoonanalyses in andere gewassen en tegenover andere mijten. Nieuw is dat bij ILVO ook volatiele componenten betrokken in de plantdefensie zullen worden geanalyseerd via GC-MS. In het project werkt ILVO ook aan nieuwe herkennings- en detectiemethoden van de schadelijke mijtensoorten en voorkomende natuurlijke vijanden. Hierbij mikken we finaal op tools bruikbaar voor de teler om tijdig schadelijke mijten in de teelten te herkennen.

Relevantie/Valorisatie
De gewassen waarop in dit tweejarig project wordt gewerkt zijn kleine teelten. Wij verwachten dat de samenwerking tussen verschillende Europese onderzoeksorganisaties een boost geeft aan de kennis en onderbouwde aanpak. Voor dit type teelten is die vaak beperkt en zit ze verspreid in de individuele landen. Het EU-project streeft dus naar een uitwisseling van expertise tussen de verschillende onderzoekspartners om praktische oplossingen te leveren aan de teler en om de kennis te vertalen naar in de praktijk toepasbare IPM strategiën. Met andere woorden, er komen heldere, bruikbare tools en teeltadviezen onder de vorm van praktische richtlijnen voor het herkennen van de mijten, het monitoren van het voorkomen van de verschillende mijten en de efficiënte bestrijding via IPM in bessen en azalea. Hiervoor gaan alle projectpartners van bij aanvang samenwerken met een aantal telers.  
Datum:30 mei 2016 →  29 mei 2018