< Terug naar vorige pagina

Project

Zoete immuniteit in tarwe en tomaat

In een wereld die volop verandert staat onderzoek naar plant stress tolerantie en hoge opbrengsten centraal. Tarwe is een van de belangrijkste gewassen wereldwijd en tomaat vormt een essentieel onderdeel van een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet. Over het algemeen zijn planten sterk onderhevig aan verschillende biotische en abiotische stress, die schade kunnen veroorzaken, de opbrengst kunnen reduceren en zelfs kunnen leiden tot de dood. Er wordt gezocht naar efficIëntere en veiligere manieren om de stressbestendigheid van planten te verbeteren in het kader van meer duurzaamheid. Het gebruik van biologische bestrijdingsorganismen (BCO's) en het 'primen' van planten (bijvoorbeeld met fructanen) zijn de meest populaire methoden in die zin. Dit proefschrift draait om 'Zoete immuniteit in tarwe en tomaat'. Fructanen en BCO’s zullen worden uitgetest om een monocotyle (tarwe) en een dicotyle (tomaat) plant te beschermen tegen abiotische en biotische stressfactoren. Het opent nieuwe wegen om het effect van fructanen in de context van 'Sweet Immunity' te bestuderen. Omdat bekend is dat exogene polyaminen en GABA ook de endogene suikerspiegel kunnen beïnvloeden, zullen we deze verbindingen ook uittesten binnen de krijtlijnen van dit project.

Datum:17 jan 2020 →  17 jan 2024
Trefwoorden:Fructan, Wheat, Tomato, Sweet Immunity, Polyamines, GABA
Disciplines:Metabole regeling
Project type:PhD project