< Terug naar vorige pagina

Project

Het ontrafelen van de effecten van maternale metabole stress op het baarmoedermilieu: focus op de endometriale extracellulaire vesikelsamenstelling en het effect ervan op de embryonale ontwikkeling in een melkkoe model.

Onvruchtbaarheid bij de vrouw is een probleem dat wereldwijd toeneemt en waarvan de prevalentie momenteel op 10% wordt geschat. Ook de prevalentie van obesitas neemt onrustwekkende proporties aan en er blijkt een duidelijk verband te bestaan tussen beide aandoeningen. Obese patiƫnten hebben een specifiek afwijkend metabool bloedprofiel dat wordt weerspiegeld in hun voortplantingsorganen en zodoende mede aan de basis ligt van de reproductieproblemen. Vooral door ethische restricties zijn diermodellen van groot belang voor het fundamenteel onderzoek naar het verband tussen metabole stress en fertiliteitsproblemen. Op basis van de sterke gelijkenissen tussen de humane en boviene voortplantingsfysiologie, is het 'melkkoe-model' ondertussen algemeen aanvaard om het verband tussen metabole stress en fertiliteitsproblemen fundamenteel te onderzoeken. De centrale hypothese die in het hier beschreven onderzoek zal worden onderzocht, is in welke mate metabole stress een effect uitoefent op het uteriene milieu tijdens de vroege dracht. Hiervoor zullen innovatieve in vivo en in vitro modellen worden gebruikt waarbij we ons specifiek zullen focussen op de rol die extracellulaire vesikels spelen in de interactie tussen het endometrium en het jonge embryo.
Datum:1 apr 2020 →  31 mrt 2021
Trefwoorden:EXTRACELLULAR VESICLES, REPRODUCTIVE BIOLOGY, METABOLISME
Disciplines:Reproductieve geneeskunde, Metabole regeling, Veterinaire embryologie, Veterinaire voeding, Veterinaire reproductie en verloskunde