< Terug naar vorige pagina

Project

De maakbaarheid van rechtvaardigheidsnormen: de rol van sociale waarden, wijs redeneren, machtsasymmetrie, en inter-groepsconflict.

Begrijpen hoe rechtvaardigheid gevormd wordt is cruciaal om democratie, welzijn, en economische systemen in stand te houden. Tal van onderzoek toonde reeds aan dat de rechtvaardigheidsnorm maakbaar is en beïnvloed wordt door persoons- en context-gebonden factoren. Tot nu toe werden vooral de invloed van individuele verschillen in waarden en omgevingsprikkels apart bestudeerd. Wij stellen een interdisciplinaire studie voor om deze twee benaderingen te integreren en inzicht te verweven in hoe, wanneer, en bij wie, omgevingsfactoren een impact zullen hebben op de rechtvaardigheidsnorm. We voeren gedrag- en beeldvormingsstudies uit, en testen hoe machtsasymmetrie en groepsconflicten rechtvaardige keuzes, oordelen, en beslissingen veranderen, en we onderzoeken of dit afhangt van verschillen in waarden en redeneringscapaciteit. We bestuderen verder of de neurale netwerken van individuen met verschillende waardenoriëntaties veranderen in functie van de machtspositie en inte ersoonlijk conflict. Gegeven dat vele persoonlijke en economische uitwisselingen plaats vinden in hiërarchische, gefragmenteerde, of competitieve groepen, is het maatschappellijk belangrijk om beter te begrijpen hoe macht en conflict de voorkeur voor rechtvaardigheid bestendigen of te niet doen.
Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2023
Trefwoorden:NEUROECONOMIE
Disciplines:Cognitieve neurowetenschappen, Neuroimaging, Neuropsychologie, Sociale psychologie niet elders geclassificeerd, Micro-economie niet elders geclassificeerd
Project type:Samenwerkingsproject