< Terug naar vorige pagina

Project

Materiaal kringlopen sluiten voor kunststoffen van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA)

WEEE bestaat voor ruwweg vijftien tot twintig procent uit plastic. Door continue veranderingen in de wetgeving en ontwikkelingen in productontwerp en kunststoftechnologie verandert de samenstelling van plastics in WEEE voortdurend. Momenteel wordt slechts een zeer beperkt deel van WEEE plastics gerecycled en wordt het overgrote deel van deze plastics “gedowncycled”, verbrand of gestort. Hiermee gaat een significante hoeveelheid potentiële waarde verloren, zowel economisch als ecologisch. In dit proefschrift worden nieuwe mechanische recycling strategie geïntroduceerd voor toepassing op WEEE plastics voor.

Om deze doelstelling te verwezenlijken, worden eerst demontage met spectroscopische scheidingstechnieken bestudeerd, voor grote plastic componenten afkomstig uit WEEE. Deze benadering maakt het mogelijk om plastics van hoge kwaliteit te produceren die vlamvertragers bevatten. De mogelijke implementatie van deze strategie in een industriële context wordt daarna bestudeerd. De nadruk ligt hierbij op het ontwikkelen van een recyclage systeem voor het sluiten van de materialencyclus voor producten waarvoor individuele terugname campagnes van productontwikkelaars gebruikt worden. Een SWOT-analyse toont de mogelijkheid voor een integratie in bestaande post-shredder materiaalwinningsfaciliteiten aan. De SWOT-analyse wordt ook gebruikt voor het identificeren van mogelijke recycling strategieën. De technische, economische en wettelijke aspecten voor een succesvolle integratie van deze innovatieve strategieën worden vervolgens toegelicht. Hierna wordt een systematische testprocedure voor kleine plastic stalen in vroege stadia van de waarden keten onderzocht. Deze procedure bevordert een consistente plastic output in termen van kwaliteit .De technische haalbaarheid van de procedure, de risicofactoren en de economische impact van de procedure worden geanalyseerd. De combinatie van deze methodes resulteert in een transparante, beheerbare kunststof recycling waarden keten.

Datum:23 mrt 2016 →  7 jul 2020
Trefwoorden:Polymer Technology, Recycling
Disciplines:Keramische en glasmaterialen, Materialenwetenschappen en -techniek, Halfgeleidermaterialen, Andere materiaaltechnologie
Project type:PhD project