< Terug naar vorige pagina

Project

Isolatie van pectine uit de celwand van plantaardige reststromen aan de hand van conventionele en innovatieve extractietechnieken

In het kader van circulaire economie en bio-gebaseerd denken wordt steeds meer aandacht besteed aan de valorisatie van reststromen uit de voedingsindustrie. Bij voorkeur worden uit deze reststromen nieuwe producten/ingrediënten met een hoge toegevoegde waarde geproduceerd. In deze context zal het doctoraatsproject verschillende sequenties van eenheidsbewerkingen onderzoeken voor het stabiliseren en de disruptie van de plantaardige biomassa om zo een optimale extractieopbrengst van celwandpolysachariden te bekomen. Belangrijk hierbij is dat de celwandpolysachariden een goede technologische functionaliteit en stabiliteit hebben. Als disruptiestechnieken zal het project zich richten op fysische technieken (zijnde pressurized hot water extraction, ultrasound-assisted extraction en microwave-assisted extraction), biochemische voorbehandelingen (zijnde enzyme assisted extraction) en combinaties daarvan. Als biomassa zijn drie verschillende afvalstromen geïdentificeerd, namelijk wortelpulp, broccolistammen en pompoenpulp. Op basis van inzicht in de cellulaire organisatie van de biomassa en het toepassen van een combinatie van verschillende eenheidsbewerkingen zullen celwandpolysachariden geëxtraheerd worden, waarvan getest zal worden of ze de gewenste functionaliteit hebben in verschillende toepassingen uit de voedingsindustrie. Hiervoor wordt het gebruik als food texturizer, zowel voor pectine-extracten als voor pectine-arme fracties, of emulsiestabilisator, voor pectine-extracten, geëvalueerd. Om meer inzicht te krijgen in de functionaliteit zal een structurele moleculaire karakterisatie uitgevoerd worden.

Datum:15 nov 2019 →  15 nov 2023
Trefwoorden:Pectin extraction, Novel pectin extraction technologies, Valorization of food waste
Disciplines:Voedseltechnologie
Project type:PhD project