< Terug naar vorige pagina

Project

Een geavanceerde faciliteit voor het beoordelen van de impact van strategieën en technologieën voor bestrijding van fijnstof.

Deze aanvraag heeft betrekking op de aankoop van nieuwe infrastructuur in het kader van het opzetten van een geavanceerde faciliteit voor het beoordelen van de impact van strategieën en technologieën voor fijnstofreductie (particulate matter, PM), één van de kernonderzoeksdomeinen van de aanvragers. Hiertoe is het nauwkeurig genereren en kwantificeren van PM cruciaal. De onderzoeksgroep Duurzame energie, lucht en watertechnologie vraagt daarom om twee opstellingen op te zetten voor alle groottefracties van PM die worden geassocieerd met stedelijke luchtvervuiling, namelijk ultrafijnstof (PM0,1) en fijnstof (PM2,5 en PM10). Met de gevraagde apparatuur kunnen we lucht beladen met een gecontroleerde PM-concentratie en grootteverdeling, die naar een windtunnelopstelling kan worden geleid om PM depositie op vegetatie te onderzoeken, of naar luchtzuiveringsinstallaties om de fysieke verwijdering of chemische transformatie van PM te testen. De concentratie en distributie van PM kan zodanig gekozen worden dat PM-vervuiling zowel in binnen- als buitenomgeving kan worden nagebootst.
Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2021
Trefwoorden:LUCHTZUIVERING, MEETINSTRUMENTEN, FIJN STOF
Disciplines:Duurzame gebouwen en steden, Luchtverontreiniging en -controle, Milieutechnologieën, Vloeistofmechanica en -dynamica