< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van chimere bacteriofaag-afgeleide endolysinen en selectie van stafylolytische en streptolytische kandidaten voor de behandeling van Gram-positieve uierinfecties bij melkvee.

Mastitis, een infectieziekte van de uier bij melkvee, wordt voornamelijk veroorzaakt door Staphylococcus aureus en Streptococcus uberis. Deze uierinfecties zijn moeilijk te genezen vanwege 1. de intracellulaire persistentie van deze pathogenen, 2. de toenemende prevalentie van antibioticaresistente stammen en 3. biofilmvorming, drie factoren die het lage genezingspercentage verklaren. Bijgevolg is er een dringende behoefte aan alternatieve antimicrobiële middelen om boviene mastitis effectiever te behandelen. In dit voorstel worden bacteriofaag-afgeleide endolysinen ontwikkeld als een nieuw en duurzaam antimicrobiëel geneesmiddel met een hoge dodingsefficiëntie, doelspecificiteit en een lage kans op resistentieontwikkeling. Dit project combineert de nieuwste eiwittechnologie om unieke fusie-enzymen te genereren, die in staat zijn om infecties veroorzaakt door streptokokken en stafylokokken te elimineren. Bovendien is bewezen dat deze endolysinen intracellulair werken en metabool inactieve bacteriën in biofilms afdoden. Deze biotechnologische expertise zal worden gecombineerd met een in-huis ontwikkeld muismodel, om de werkzaamheid en veiligheid van de nieuwe antimicrobiële endolysines zowel in vitro als in vivo te beoordelen. Dit voorstel integreert dus fundamentele inzichten in de nieuwste eiwittechnologie met relevante diermodellen, voor de veterinaire toepassing van designer endolysinen in de zuivelindustrie, naar analogie met hun doorbraak in de humane geneeskunde.

Datum:1 nov 2019 →  31 okt 2023
Trefwoorden:uierinfecties
Disciplines:Veterinaire microbiologie, Veterinair bedrijfsgezondheidsmanagement, Biokatalyse en enzymtechnologie, Diergeneeskunde van laboratoriumdieren