< Terug naar vorige pagina

Project

Lactoferrine in de preventie van diarree en reductie van het antibiotica gebruik bij speenbiggen.

Wereldwijd worden we geconfronteerd met de opkomst van multiresistente bacteriën, die een bedreiging kunnen vormen voor de volksgezondheid. Nieuwe en effectieve alternatieven voor antibiotica zijn noodzakelijk om dit probleem te bestrijden. Lactoferrine is een eiwit met antimicrobiële, proteolytische en immuunmodulerende activiteiten en zou gebruikt kunnen worden om het antibioticumgebruik bij voedselproducerende dieren te verminderen. Vooral tijdens de speenperiode worden veel antibiotica toegediend aan biggen om infecties te bestrijden. In dit project willen we de mechanismen onthullen die lactoferrine gebruikt om de darmgezondheid van biggen te verhogen tijdens een infectie met enterotoxigene E. coli. We gaan de antimicrobiële en proteolytische activiteit van lactoferrine afkomstig van runderen vergelijken met natief en recombinant varkens lactoferrine. Bovendien zullen we de immuunmodulerende activiteit van deze lactoferrines onderzoeken. Epitheelcellen van de dunne darm hebben lactoferrine receptoren, waardoor ze lactoferrine kunnen opnemen en naar de kern transporteren. Daar kan lactoferrine de gen expressie van deze epitheelcellen veranderen en hierdoor de intestinale immuunrespons van de gastheer tegen pathogenen beïnvloeden. Een test van het concept zal toelaten om de invloed van lactoferrine tijdens speendiarree bij biggen op het verbeteren van de darmgezondheid te evalueren. Dit zou kunnen leiden tot een verminderd antibioticumgebruik in de veehouderij.

Datum:1 nov 2019 →  31 okt 2023
Trefwoorden:speenbiggen
Disciplines:Dierlijke immunologie, Infectieziekten, Veterinaire immunologie, Gezondheidsengineering van landbouwdieren