< Terug naar vorige pagina

Project

Overwinnen van de wereldwijde voedselketenstress door het gerbuik van microben als eiwitingrediënt in visvoer.

De wereldbevolking zal toenemen tot 9 miljard mensen in 2050. De wereldwijde vleesconsumptie zal in deze periode naar verwachting verdubbelen. Het aandeel van aquacultuur voor eiwitproductie neemt gestaag toe. Deze aquacultuurproductie vertegenwoordigt 50% van deze markt. Een derde van de deze markt gebruikte eiwitbronnen afkomstig is van bijproducten van de visserij, terwijl de rest afkomstig is van gewassen. De prijs van vismeel stijgt terwijl het aanbod afneemt. Een groot deel van dit vismeel is afkomstig van wilde vis wat een negatief effect heeft op de biodiversiteit. Daarnaast zijn gewassen verantwoordelijk voor 30% van het ijsvrijland gebruik, 70% van het zoetwatergebruik en 30% van de globale broeikasgasemissies. Intensivering van deze producten draagt bij tot klimaatverandering. De zoektocht naar alternatieve duurzame eiwitbronnen is daarom van essentieel belang voor de samenleving.Microben hebben een groot potentieel om voedselstress te verminderen. Naast een hoge voedingskwaliteit heeft het verschillende voordelen ten opzichte van traditionele eiwitbronnen: A) ze vereisen geen landbouwgrond, B) hebben bijna geen water nodig, C) zijn 100% nutriënten efficiënt. Deze microben zouden dus een deel van de eiwitbronnen kunnen vervangen die in voederproducten worden gebruikt. In vergelijking met andere micro-organismen hebben aerobe heterotrofe bacteriën (AHB) een opmerkelijk voordeel. Ze kunnen namelijk gekweekt worden op effluenten. Bijgevolg kunnen water en voedingsstoffen worden gerecycleerd om milieuvervuiling te voorkomen. Conventionele afvalwaterzuiveringsinstallatie (i.e. actief slib) maakt de AHB-kweek op huishoudelijk of industrieel afvalwater mogelijk.In de jaren 80 toonden wetenschappers reeds het potentieel van AHB als voedselingrediënt aan. De voedingskwaliteit is namelijk vergelijkbaar met soja- en vismeel. AHB-biomassa uit huishoudelijk en industrieel afvalwater werd toegediend aan verschillende organismen (e.g. varkens, kip) met positieve resultaten. In het merendeel van deze studies werd AHB-biomassa geproduceerd op huishoudelijk afvalwater wat fecale verontreiniging en zware metalen bevat. Beide verontreinigingen kunnen vermeden worden door het gebruik van effluenten van de voedingsindustrie. In Vlaanderen zijn brouwerijen één van de belangrijkste industrieën in de voedingssector. Om deze reden wordt afvalwater van brouwerijen gezien als potentieel substraat voor AHB-productie.Conventioneel actief slib is ontworpen om de lozingslimieten te bereiken en de operationele kosten te verlagen. Onder deze omstandigheden wordt een lage biomassaproductie verkregen. Voor een levensvatbare technologie moet de productiviteit en kwaliteit van biomassa worden gemaximaliseerd. Ons onderzoeksteam is gericht op de ontwikkeling van een technologie (hoogwaardig actief slib) die de productie en kwaliteit van AHB kan maximaliseren. AHB-biomassa kan in grote hoeveelheden en met een optimale kwaliteit geproduceerd worden. Desalniettemin is het nog steeds noodzakelijk om te bewijzen dat AHB gebruikt kan worden als voeder ingrediënt.Om deze reden wordt in dit project een voederproef opgezet om het effect van AHB-biomassa op vissen (regenboogforel) te testen. Deze test is van fundamenteel belang om te bewijzen dat AHB kan dienst doen als voeder ingrediënt. De resultaten zijn essentieel om het bewustzijn onder belanghebbenden (i.e. wetenschappelijke gemeenschap, brouwerijen, wetgevers, milieu- en voedselagentschappen, consumenten, enz.) te vergroten en de aanvaardbaarheid ervan te verbeteren. Het succes van dit onderzoek kan leiden tot de voortzetting van dit onderzoek dat, zodra het op industriële schaal is bereikt, zou kunnen helpen de voedselketen- en omgevingsstress te verminderen die wordt veroorzaakt door conventionele eiwitproductie.
Datum:1 dec 2019 →  1 dec 2021
Trefwoorden:AFVALWATERBEHANDELING, GEACTVEERD SLIB, PROTEÏNES, NATUURLIJKE HULPBRONNEN
Disciplines:Milieutechnologieën