< Terug naar vorige pagina

Project

Het genereren van nauwkeurige breedbandige millimetergolf signalen met op frequentievermenigvuldiger gebaseerde zenders

Wegens de vraag naar steeds hogere datasnelheden in draadloze communicatie en zeer breedbandige detectie, worden breedbandige signalen in het millimetergolfbereik beoogd. Een trend hierbij is het aanwenden van een frequentievermenigvuldiger (freqX) in de zendketen om alzo de draaggolffrequentie sterk te verhogen met minimale radiofrequente elektronica in vergelijking met traditionele mixer-oscillatortrappen. Twee doelstellingen worden beoogd in dit project: (doelstelling A:) de kenmerken van het ingangssignaal moeten bewaard blijven aan de freqX-uitgang (toepassing: draadloze communicatie) en (doelstelling B:) een voorgedefinieerde breedbandexcitatie moet nauwkeurig worden gegenereerd aan de freqX-uitgang (toepassingen: radar en metrologie).

Betreffende doelstelling A is de belangrijkste uitdaging het formuleren van een geschikte voorvervormingsmethode, rekening houdende met de sterk intrinsieke niet-lineariteitsorde van de freqX. Door diepgaande voorwaartse en inverse modellering, beoogt het project het behalen van signalen met bandbreedtes die een grootte-orde groter zijn dan de stand van de techniek. Betreffende doelstelling B is het idee om opzettelijk de bandbreedtetoename van de freqX werking te exploiteren om voorgedefinieerde signalen aan de uitgang te verkrijgen. Daarnaast wordt voor het eerst het effect van het belasten van de freqX op de signaal kwaliteit in rekening gebracht. Doorheen het project ligt er sterke nadruk op uitgebreide experimentele validering.

Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2023
Trefwoorden:Precise wideband millimeter wave signal, frequency multiplier based transmitters
Disciplines:Breedband en moderne technologieën, Microgolf- en millimetergolftechnologie, Telecommunicatie en remote sensing, Draadloze communicatie, Modellering en simulatie