< Terug naar vorige pagina

Project

Nauwkeurige beeldvorming van de hersenen met TOF-PET ondanks onvermijdelijke fouten in het systeemmodel.

Positronemissietomografie (PET) maakt moleculaire beelden met behulp van tracermoleculen gemerkt met een positronemitter. Bij verval treedt positron-elektron-annihilatie op en worden twee fotonen uitgezonden in tegengestelde richting. Wanneer beide fotonen worden gedetecteerd weet men dat er een tracermolecule moet zijn op de lijn tussen beide detectorelementen. Uit zulke PET-metingen wordt een beeld van de  tracerconcentratie gereconstrueerd.
Recente PET-systemen meten ook het verschil in aankomsttijd van de fotonen (time of flight, TOF) om te schatten waar op de lijn het positron geannihileerd werd. TOF voegt heel veel informatie toe, men kan uit TOF-PET data niet enkel de tracerconcentraties berekenen, maar ook de materiaaldichtheid in het lichaam van de patiƫnt, waarmee men kwantitatieve PET-beelden kan reconstrueren zonder hulp van een anatomische scan (CT of MR).
Het blijkt nu dat nieuwe algoritmes die hiervan gebruik maken vaak beelden produceren die verschillen van de conventionele beelden, hoewel dat volgens de theorie niet zou mogen. We hebben aangetoond dat dit te wijten is aan fouten in de huidige systeemkalibratie, die verschillende artefacten veroorzaken in de beelden van de conventionele en de nieuwe algoritmes.
In dit project zullen we nieuwe algoritmes ontwikkelen voor betere systeemkalibratie, die voornamelijk gebruik zullen maken van de TOF-PET data zelf, waardoor de beeldvorming nauwkeuriger, preciezer en robuuster zal zijn dan vandaag.

Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2023
Trefwoorden:Positron emission tomography (PET), tracer concentration image, improved system calibration, TOF-PET brain imaging
Disciplines:Signaalverwerking, Datavisualisatie en beeldvorming, Modellering en simulatie, Nucleaire beeldvorming