< Terug naar vorige pagina

Project

Hoe de cel omgaat met eiwit aggregatie gatekeepers

Amyloid-aggregatie is het kenmerk van meer dan 30 menselijke pathologieen, maar gebeurt eveneens als een functioneel eiwit assemblage mechanisme. Het proces wordt gedreven door korte aggregatie gevoelige regios (APRs) in de polypeptide keten die intermoleculaire b-sheet structuren kunnen vormen. Aggregatie gatekeepers (GKs) zijn het evolutionaire antwoord om ongewenste aggregatie van APRs te reduceren: de residues flankeren zo goed als alle APRs in het menselijk proteoom en reduceren de aggregatiesnelheid van de APRs. Ons lab heeft GKs ontdekt als een nieuwe evolutionaire aangerijkte functionele klasse. We hebben aangetoond dat substraat herkenning van verscheidene chaperones is afgestemd op GK chemie en dat GKs de synthese, degradatie en aggregatie van eiwitten beinvloeden. Met dit project willen we de rol van de cellulaire machinerie in de regulatie van eiwit homeostase via GKs beter in kaart brengen. We zullen een geautomatiseerde microscopie test ontwikkelen, die via beeld analysesoftware zal toelaten om de aggregatiestatus, expressieniveau en inclusievorming te quantificeren van aggregatie gevoelige model constructen die verschillende GKs zullen bevatten. De test zal worden aangepast aan het hoge doorvoer screening formaat en we zullen hem gebruiken om een functionele genomics screen uit te voeren, om zo alle cellulaire factoren in kaart te brengen die APRs en GKs herkennen. Dit project zal nieuwe elementen van eiwit homeostase regulatie in kaart brengen.

Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2023
Trefwoorden:Aggregation gatekeepers (GKs), imaging assay, mammalian cells, functional genomics screen, protein homeostasis regulation, Amyloid-like protein aggregation, aggregation-prone regions (APRs)
Disciplines:Single-cell data analyse, Structurele bio-informatica en computationele proteomics, Datavisualisatie en high-throughput beeldanalyse, Moleculaire en celbiologie niet elders geclassificeerd, Proteïnen