< Terug naar vorige pagina

Project

Rol van acute en mogelijks blijvende neuro-endocriene veranderingen op intensieve zorgen verworven spierzwakte en de lange termijn gevolgen hiervan

Patiënten in een intensieve zorgen eenheid (IZ) hebben een groot risico op het ontwikkelen van spierzwakte. Dit heeft een negatieve impact op hun korte en lange termijn herstel, tot jaren na de IZ opname. Behandelingsopties zijn zeer beperkt. Recent hebben we een grote, gerandomiseerde klinische studie (EPaNIC) uitgevoerd die aantoont dat het aanvaarden van beperkte calorie-inname op IZ (interventie) de incidentie van zwakte verminderde in vergelijking met vroege kunstmatige substitutie van het calorisch tekort (controle). Spierzwakte zou kunnen veroorzaakt worden door hormonale veranderingen tijdens IZ, die optreden in twee fasen. De eerste, acute fase beschermt mogelijk tegen schade en lijkt op het patroon waargenomen wanneer gezonde personen vasten. In de tweede, verlengde fase zijn de hormoonspiegels laag. Dit zou schadelijk kunnen zijn en spierzwakte bevorderen.
We zullen bestuderen of het beschermende effect op zwakte in de interventiegroep van EPaNIC gemedieerd werd door een meer uitgesproken 'vasten-type' acute hormoonrespons. We zullen ook nagaan of hormoonveranderingen tijdens IZ verband houden met spieratrofie en schade en of de langdurige hormoonveranderingen bijdragen tot persisterende spierzwakte aan het einde van het IZ-verblijf. Tot slot zullen we onderzoeken of aanhoudende hormoonveranderingen tot 5 jaar na IZ-verblijf verband houden met blijvende functionele beperkingen. Dit project biedt daarom de mogelijkheid tot het ontdekken van nieuwe therapieën.

Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2023
Trefwoorden:intensive care unit, muscle weakness, caloric deficits, hormonal changes
Disciplines:Endocrinologie, Chirurgische intensieve zorgen, Medisch intensieve zorgen