< Terug naar vorige pagina

Project

Micro-mechanische karakterisatie van vermoeiingsscheuren in brosse bouwmaterialen

Tijdens hun levensduur worden constructies vaak onderworpen aan cyclische belastingen zoals verkeersbelasting, wind- en golfbelasting of thermische belasting. Voor brosse bouwmaterialen zoals metselwerk, beton of mortels kan cyclische belasting leiden tot een vermoeiingsproces. Vermoeiing van brosse bouwmaterialen zal belangrijker worden naarmate structuren meer en meer ontworpen worden voor optimale duurzaamheid en materiaalgebruik: dit resulteert over het algemeen in een toename van spanningen en maakt het ontwerp gevoelig voor vermoeiing.

Vermoeiing in bouwmaterialen wordt typisch gekarakteriseerd door S/N-curves. S/N-curves bieden een empirische relatie tussen het aantal cycli tot falen van specifieke materialen en constructiedetails, maar vereisen veel langdurende vermoeiingsproeven ter kalibratie. We streven naar de ontwikkeling van een alternatieve aanpak op basis van laag-cyclische vermoeiingstesten met geavanceerde technieken voor het detecteren en kwantificeren van microscheuren. Nieuwe, realistische breukmodellen worden ontwikkeld en gekalibreerd op basis van een beperkt aantal laagcyclische vermoeiingstesten.

Dit zou het aantal experimenten om S/N-curves te kalibreren sterk verminderen, waardoor een snelle beoordeling van de resterende levensduur van verouderde infrastructuur mogelijk wordt en de ontwikkeling van hoogperformante, duurzame bouwmaterialen versneld wordt.

Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2023
Trefwoorden:cyclic loading, brittle construction, fatigue fracture
Disciplines:Bouwmaterialentechnologie, Niet-destructief onderzoek, veiligheid en diagnose, Bouwmaterialen, Structurele ingenieurskunde