< Terug naar vorige pagina

Project

Het nut van functionele beeldvorming in het voorspellen van succes van behandeling bij obese kinderen met obstructief slaap apnoe.

Obstructief slaap apnoe (OSA) wordt gekenmerkt door een intermittente collaps van de bovenste luchtweg tijdens de slaap wat resulteert in een abnormaal slaappatroon en intermittente zuurstofdesaturaties. Het beïnvloedt tot 50% van obese kinderen en kan beschouwd worden als één van de belangrijkste complicaties van obesitas. Het resulteert in neurocognitieve stoornissen, maar kan ook de aan obesitas gerelateerde cardiovasculaire morbiditeit vergroten. Daarom is een correcte behandeling noodzakelijk. Adenotonsillectomie, de klassieke eerste-lijns behandeling, heeft slechts een succes percentage van 50%. Dit betekent dat 50% van de obese kinderen met OSA het risico lopen te worden blootgesteld aan een onnodige ingreep. Het doel van dit onderzoeksproject is om factoren te identificeren die het succes van deze ingreep bij obese kinderen met OSA kunnen voorspellen.In een eerste studie zullen we eigenschappen van de bovenste luchtweg die correleren met de ernst van OSA bij deze kinderen identificeren. Meer klassieke merkers omvatten bijvoorbeeld de body mass index, nekomtrek, tonsilgrootte, enz. We zullen ook gebruik maken van een meer innovatieve aanpak met parameters verkregen uit een ultra lage dosis CT-scan en functionele beeldvormingsmethoden (computational fluid dynamics) die een meer gedetailleerde weergave geven van de fysische eigenschappen van de luchtweg (volume, diameter, weerstand). Ten tweede zullen we merkers die het succes van de behandeling kunnen voorspellen identificeren. Tenslotte zullen we virtuele heelkunde toepassen op deze beelden om te bepalen of een individueel kind baat zal hebben van een adenotonsillectomie.
Datum:1 okt 2015 →  30 sep 2019
Trefwoorden:FLUID DYNAMICS, OBSTRUCTIEF SLAAP APNOE, ZWAARLIJVIGHEID, BEELDVORMINGSTECHNIEKEN
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Respiratoire geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere klinische wetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen