< Terug naar vorige pagina

Project

Knikkebol ziekte: transdisciplinair onderzoek om de oorzaak te ontdekken en om rivier epilepsie te voorkomen (NSETHIO). (NSETHIO)

Knikkebol ziekte is een neurologische aandoening die kinderen van 5 tot 15 jaar aantast in Zuid Soedan, Uganda en Tanzania. Sinds 1950, toed de ziekte ziekte voor het eerst werd beschreven werd de oorzaak ervan nog niet gevonden. Het is een vorm van atonische epilepsie waarbij het hoofd knikkebolt vaak gevolgt door tonisch clonische convulsies, mentale achterlijkheid en vertraagde groei. In de gebieden waar de ziekte voorkomt is het een belangrijk problem van volksgezondheid met belangrijke socio-economische consequenties. Na een exploratieve missie in Zuid Soedan, Uganda, en de Democratische Republiek Congo (DRC) hebben wij de hypothese voorgesteld dat de ziekte wordt veroorzaakt door een pathogen die wordt overgedragen door de Zwarte vlieg (Simuliidae). We stellen ook dat dezelfde aandoening ook voorkomt in andere onchocerciasis endemische gebieden zoals bv in de Mbam valley in Kameroen en in de Province Orientale in de DRC.
Datum:1 okt 2015 →  30 nov 2021
Trefwoorden:PARASITOLOGIE, KNIKKEBOLZIEKTE, EPIDEMIOLOGIE, PUBLIEKE GEZONDHEID
Disciplines:Microbiologie, Tropische geneeskunde, Maatschappelijke gezondheidszorg, Gezondheidswetenschappen, Publieke medische diensten, Diergeneeskunde
Project type:Samenwerkingsproject