< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van een nieuw toestel ter studie van de ex-vivo arteriële stijfheid van aorta segmenten van een muis met endotheeldysfunctie in de grote arteriën.

Ondanks de ontwikkeling van talrijke succesvolle anti-hypertensieve therapieën, blijven de lange-termijn cardiovasculaire complicaties van hypertensie vrij hoog. Arteriële stijfheid is naast hypertensie een klinische parameter die gecorreleerd is met verhoogde cardiovasculaire risico´s. Hoewel het fenomeen lang beschouwd werd als een gevolg van hypertensieve schade aan de bloedvatwand, tonen recente studies aan dat arteriële verstijving de verhoging van de bloeddruk vooraf zou gaan. Daarom suggereert men dat naast hypertensie ook de arteriële verstijving behandeld moet worden om lange termijn cardiovasculaire risico´s terug te dringen. Om de moleculaire mechanismen van arteriële verstijving in detail te bestuderen is er nood aan ex-vivo technieken. De meest gebruikte ex-vivo technieken zoals de isometrische myograaf of de perfusiemyograaf, waarbij men arteriële segmenten, geïsoleerd uit het proefdier, geleidelijk isometrisch of via perfusiedruk gaat oprekken ter bepaling van "stress-strain" relaties, zijn echter statische technieken. Omdat pacing experimenten bij rat en mens aantoonden dat de arteriële compliantie zeer frequentie-afhankelijk is, hebben wij een nieuwe techniek ontwikkeld om geïsoleerde arteriële segmenten te laten trillen aan fysiologische amplitudes en frequenties. De "Rodent Oscillatory Tension Set-up for Arterial Compliance" (ROTSAC) is een toestel dat we zelf ontworpen hebben en dat toelaat om de arteriële stijfheid te bestuderen ex-vivo. Geïsoleerde aorta-segmenten van de muis worden onderworpen aan een periodische rek met fysiologische amplitude (60-200 mm Hg) en frequentie (600/min). Met de techniek zijn we in staat succesvol en met hoge reproduceerbaarheid druk-diameter loops te meten bij fysiologische bloeddrukken en frequenties en de Peterson´s modulus (elastische modulus) te bepalen in gezonde muizen.In dit project trachten we de ex-vivo ROTSAC techniek internationaal aanvaardbaar te maken (zaainiveau). Omdat muizen met endotheeldysfunctie een verhoogde arteriële stijfheid vertonen gaan we stijfheidsparameters bepalen van aortasegmenten geïsoleerd uit muizen waarin het eNOS (endotheliaal NO synthase dat zorgt voor vrijstelling van de dilaterende factor NO) wisselend actief is.
Datum:1 apr 2016 →  31 mrt 2017
Trefwoorden:ANTI-HYPERTENSIE, SYNTHESE VAN STIKSTOFOXIDE, MUISMODELLEN, KNOCK OUT MOUSE
Disciplines:Dierkundige biologie, Algemene biologie, Biofysica, Cardiale en vasculaire geneeskunde, Fysiologie, Diergeneeskunde